Θα έχετε παρατηρήσει σε κάποια ηλιοβασιλέματα, κάποιες ορατές ζώνες φωτός οι οπο…


Θα έχετε παρατηρήσει σε κάποια ηλιοβασιλέματα, κάποιες ορατές ζώνες φωτός οι οποίες εναλλάσσονται με πιο σκοτεινές λωρίδες στον ουρανό. Αυτό το μοτίβο εναλλαγής φωτεινών και σκοτεινών ζωνών δημιουργείται όταν το φως του Ήλιου συναντήσει εμπόδια μπροστά από τον παρατηρητή, όπως π.χ. σύννεφα. Αυτές οι ζώνες, ονομάζονται ακτίνες/ζώνες λυκόφωτος (crepuscular rays).

Πώς φαίνεται από το διάστημα αυτό το φαινόμενο; Στις 19/7/2020, καθώς ο ISS ήταν πάνω από την Αραβική χερσόνησο, ελήφθη αυτή η φωτογραφία όπου φαίνονται τα «εμπόδια» (σύννεφα) και οι ζώνες λυκόφωτος πίσω από αυτά. Καθώς ο Ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα ενός παρατηρητή στις εικονιζόμενες περιοχές της Γης, φαίνεται το ερυθρό χρώμα που έχουν αποκτήσει οι κορυφές των νεφών (λόγω της σκέδασης Rayleigh, την οποία έχουμε δει σε άλλες αναρτήσεις μας και είναι αυτή που «βάφει» τα ηλιοβασιλέματα κόκκινα και τον ουρανό μπλε) και το λευκό χρώμα των νεφών ως συνέπεια της μη-επιλεκτικής σκέδασης του ηλιακού φωτός από τα, συγκριτικά μεγαλύτερα, σταγονίδια σε αυτά.

Φωτογραφία: ISS

————————————————

*Δείτε ΟΛΑ μας τα βιβλία, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και τις τεχνικές εκδόσεις για τους φοιτητές, μαζί με τα περιεχόμενά τους, τις τιμές και περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ:

Μπορείτε να τα αποκτήσετε με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας! Ρωτήστε μας! (Τα έσοδα από τα βιβλία μας, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και έκδοση νέων βιβλίων με στόχο τη διάδοση της γνώσης στην κοινωνία).

**Κάθε βδομάδα, χειμώνα – καλοκαίρι, ανελλιπώς, είμαστε κοντά στους φίλους μας, με τουλάχιστον 3 αναρτήσεις, που αφορούν επιστημονικές ανακαλύψεις, τεχνολογικές προόδους αλλά και με άρθρα γνώσης. Όλη αυτή η γνώση, μπορεί να βρεθεί στο αρχείο αναρτήσεων:

Θα έχετε παρατηρήσει σε κάποια ηλιοβασιλέματα, κάποιες ορατές ζώνες φωτός οι οπο... 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *