Πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης;


Το μαγνητικό πεδίο της Γης δρα «προστατευτικά» για εμάς και τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Μας προστατεύει από τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Χωρίς αυτό, ο ηλιακός άνεμος θα αφαιρούσε το στρώμα του όζοντος που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, και στη συνέχεια θα «ξεγύμνωνε» σταδιακά τη Γη από την ατμόσφαιρά της, κάτι που πιθανότατα συνέβη στον Άρη δισεκατομμύρια έτη πριν το σήμερα.

Πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης; Για να έχει αυτό το καίριο, για τη ζωή, στοιχείο, ένας πλανήτης χρειάζεται έναν μηχανισμό που να δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό του συνεχώς, κάτι που έχει ως συνέπεια, τη δημιουργία ενός αλληλένδετου μαγνητικού πεδίου. Αυτός ο μηχανισμός, για τη Γη, ονομάζεται «μηχανισμός του γεωδυναμό» και οφείλεται στο συνδυασμό ύπαρξης ηλεκτρικά αγώγιμου ρευστού σιδήρου και νικελίου στον εξωτερικό πυρήνα του πλανήτη μας, στην περιστροφή της Γης, και στην ύπαρξη του εσωτερικού στερεού πυρήνα της Γης. Η περιστροφή του αγώγιμου ρευστού, δημιουργεί το ηλεκτρικό ρεύμα που είναι αναγκαίο. Η αλληλεπίδραση του αγώγιμου ρευστού του εξωτερικού πυρήνα με τον στερεό εσωτερικό πυρήνα, παρέχει την απαιτούμενη πηγή ενέργειας για τη συνέχιση της διαδικασίας. Αυτό διότι το τμήμα του αγώγιμου ρευστού που έρχεται σε επαφή με τον στερεό εσωτερικό πυρήνα, «ψύχεται» και στερεοποιείται. Αυτή η διαδικασία στερεοποίησης απελευθερώνει ενέργεια.

Ο εξωτερικός πυρήνας περιέχει λιωμένο σίδηρο και νικέλιο καθώς η θερμοκρασία που αναπτύσσεται εκεί, είναι γύρω στους 5000 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ο εσωτερικός πυρήνας, ευρισκόμενος σε παρόμοια θερμοκρασία, είναι στερεός λόγω των πολύ υψηλών πιέσεων (μερικά εκατομμύρια φορές υψηλότερες από την ατμοσφαιρική). Για την ακρίβεια, οι γεωφυσικοί προτιμούν να αναφέρουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας βρίσκεται σε κατάσταση πλάσματος που συμπεριφέρεται ως στερεό.

Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή για το μαγνητικό πεδίο της Γης και το ρόλο του πυρήνα της στη δημιουργία του, μια νέα έρευνα, εξετάζει το λόγο για τον οποίο η Γη δεν είχε την τύχη του Άρη. Το συμπέρασμα είναι πως η δημιουργία του εσωτερικού πυρήνα, 550 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα, ενίσχυσε το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο βρισκόταν σε φάση κατάρρευσης για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πιο πριν. Στην έρευνα, επισημαίνεται πως η δημιουργία εσωτερικού πυρήνα σε έναν πλανήτη, και η περαιτέρω διερεύνηση της ανάπτυξης αυτού, προσφέρει απαντήσεις σχετικά με τη δημιουργία, τη διάρκεια και την ένταση του πλανητικού μαγνητικού πεδίου που είναι τόσο σημαντικό για τη ζωή, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε στη Γη.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Άρης έχει εντελώς στερεοποιημένο πυρήνα πλέον (έτσι δεν υφίσταται αγώγιμο ρευστό που να δημιουργεί τα απαραίτητα ηλεκτρικά ρεύματα). Από την άλλη, η Αφροδίτη περιέχει αγώγιμο ρευστό αλλά περιστρέφεται αργά με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται το περιστρεφόμενο ηλεκτρικό ρεύμα όπως στη Γη. Και οι δυο πλανήτες (Αφροδίτη, Άρης) έχουν ένα αδύναμο μαγνητικό πεδίο.

Πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης; 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *