Υπερκαινοφανείς Αστέρες (Supernova)


Υπερκαινοφανείς Αστέρες (Supernova)

Πρόκειται για εκρήξεις τεραστίων διαστάσεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελικτικών σταδίων της ζωής των άστρων και συνοδεύονται από εξαιρετική αύξηση της φωτεινότητας τους.
Όταν ένας γιγάντιος αστέρας εξαντλήσει στο τέλος της ζωής του όλα τα πυρηνικά του καύσιμα, παύει να παράγει ενέργεια στον πυρήνα του, οπότε και καταρρέει κάτω από τη δύναμη της ίδιας του της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να εκρήγνυται ως υπερκαινοφανής αστέρας. Τα αέρια της έκρηξης αυτής δημιουργούν γύρω από το υπόλειμμα του πυρήνα του αρχικού άστρου ένα νεφέλωμα, ενώ το υπόλειμμα το ίδιο μπορεί να συμπιεστεί και να δημιουργηθεί ένας αστέρας νετρονίων ή μία μαύρη τρύπα ανάλογα με την αρχική του μάζα.
Αυτή η διαδικασία είναι που καθόρισε τη σύνθεση του Ηλιακού Συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και τελικά έκανε εφικτή τη χημεία της ζωής στη Γη.
Ο Ήλιος μας δεν θα εκραγεί διότι δεν έχει αρκετή μάζα, αντίθετα όταν τα πυρηνικά υλικά στον πυρήνα του εξαντληθούν, θα γίνει μια κόκκινη γιγαντιαία μάζα (κόκκινος γίγαντας), ενώ σταδιακά θα ψύχεται για να γίνει τελικά ένας λευκός νάνος (συρρικνωμένος και παγωμένος αστέρας).

Εικόνα: Υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς Κασσιόπη Α
Permission details: Courtesy NASA/JPL-Caltech

Πηγές: physics4u.gr, el.wikipedia, eef.edu.gr

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #Supernova #GravitationalCollapse #CassiopeiaA

Υπερκαινοφανείς Αστέρες (Supernova) 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *