Bernhard Riemann – Η μη Ευκλείδεια Γεωμετρία ως θεμέλιο για την κατανόηση του Σύμπαντος


Bernhard Riemann – Η μη Ευκλείδεια Γεωμετρία ως θεμέλιο για την κατανόηση του Σύμπαντος

Ο Albert Einstein άλλαξε την άποψή μας για το σύμπαν το 1915 όταν δημοσίευσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας κατά την οποία περιγράφει τη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας. Τα μαθηματικά θεμέλια της γενικής σχετικότητας όμως είχαν διατυπωθεί περίπου 60 χρόνια νωρίτερα, στο έργο ενός Γερμανού μαθηματικού, του Georg Friedrich Bernhard Riemann. Η συνεισφορά του στην εξέλιξη των μαθηματικών ήταν τεράστια και είναι γνωστός για την διεύρυνση της μη Ευκλείδειας Γεωμετρίας, θεμελιώνοντας την Ελλειπτική Γεωμετρία, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη θεμελίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.
Η Ελλειπτική Γεωμετρία αντιτίθεται στο 5ο ευκλείδειο αίτημα (ή αξίωμα), που είναι γνωστό και ως αξίωµα των παραλλήλων και λέει ότι δύο παράλληλες ευθείες καμπυλώνουν και τέμνονται μεταξύ τους, σε αντίθεση με το ευκλείδειο αίτημα που λέει ότι δύο παράλληλες ευθείες δεν τέμνονται ποτέ και εκτείνονται ως το άπειρο. Η Ελλειπτική Γεωμετρία ασχολείται με στερεά τρισδιάστατα σχήματα όπως η έλλειψη και στο ελλειπτικό τρίγωνο το άθροισμα των γωνιών είναι άνω των 180 μοιρών, ενώ στο ευκλείδειο τρίγωνο το άθροισμα είναι ίσο με 180 μοίρες.

Πηγές: physicsgg.me, American Physical Society, el.wikipedia, wikiwand

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #Riemann #NonEuclideanGeometry #EllipticGeometry #Mathematics

Bernhard Riemann - Η μη Ευκλείδεια Γεωμετρία ως θεμέλιο για την κατανόηση του Σύμπαντος 1
Bernhard Riemann - Η μη Ευκλείδεια Γεωμετρία ως θεμέλιο για την κατανόηση του Σύμπαντος 2

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *