Καρυδόπιτα της γιαγιάς…


Καρυδόπιτα της γιαγιάς

Υλικά:
10 μεγ. αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιντζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι κονιάκ
2 κγ σόδα
1 κγ γαρύφαλλο
1 κσ κανέλα
1 κγ μοσχοκάρυδο
2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κγ baking powder

Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα δοχείο ανακατεύουμε το λάδι με το γάλα, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδια, σιμιγδάλι και την σόδα την οποία έχουμε διαλύσει μέσα στο κονιάκ.
Σε ένα δεύτερο δοχείο χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ωραία κρέμα και στην συνέχεια τα ανακατεύουμε με το πρώτο μείγμα.
Σε τρίτο δοχείο ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και ανακατεύουμε λίγο λίγο στο παραπάνω μείγμα.
Και τέλος φτιάχνουμε την μαρέγκα με τα ασπράδια των αυγών και μια πρέζα αλάτι την οποία στην συνέχεια ενσωματώσουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα μας (Για να μην ξεφουσκώσει)

Τοποθετούμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας εφόσον το έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε στους 200⁰C για 1 ώρα περίπου

Αφού ψηθεί η καρυδόπιτα και κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι. Και όπως λέει η γιαγιά: στην καρυδόπιτα να βάλεις μπόλικο σιρόπι ??
Δεν θέλει πολύ βράσιμο. Στο κατσαρολάκι ρίχνω τη ζάχαρη, το μέλι και νερο και μόλις λιώσουν (χωρις ανακάτεμα) σβήνω την φωτιά.
Εδώ… Κάθε νοικοκυρά έχει τον δικό της τρόπο σιροπιάσματος. Προσωπικά έριξα όλο το σιρόπι στην καρυδόπιτα και όταν το ήπιε την αναποδογύρισα για 30 λεπτά και μετά πάλι πίσω στην αρχική της μορφή. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το μισό σιρόπι, να την αναποδογυρίσετε, να προσθέσετε το υπόλοιπο και να την αφήσετε ως έχει. Ή να ρίξετε όλο το σιρόπι και εν συνεχεία να την αναποδογυρίσετε και να την αφήσετε ως έχει ? όπως και να’χει το αναποδογυρίσμά της το θέλει 😉

Είναι το αγαπημένο μου γλυκό με τις μεγαλύτερες γλυκιές αναμνήσεις της γιαγιάς μου ??

Καρυδόπιτα της γιαγιάς... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.