ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,…


ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,

Πεντανόστιμα παραδοσιακά κρητικά λουκουμαδάκια σιροπιασμένα με μέλι μέχρι μέσα !!!Στις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιούσαν προζύμι που είχαν «νεπιάσει» οι νοικοκυρές πολλές μέρες πριν!!!! Όμως με την πάροδο των χρόνων άρχισαν να χρησιμοποιούν και μαγιά σε ξηρή ή σε νωπή μορφή.
Μοιάζουν με τους λουκουμάδες αλλα δεν είναι λουκουμάδες…….Είναι λουκούμια!!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)κοσκινισμένο ,εγώ χρησιμοποιώ το Robin hood

50 γραμμάρια μαγιά νωπή ή τρία φακελάκια ξηρή μαγιά

Μια ή δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη,εγώ βάζω μια κουταλιά.

Μία κουταλιά της σούπας μέλι

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ένα ποτήρι ελαιόλαδο όχι τελείως γεμάτο ένα πόντο κάτω από το χείλος του ,περίπου 220 γραμμάρια.

Ένα ποτήρι γάλα ,εδώ αν θέλετε να είναι νηστίσιμα τα λουκούμια μας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι φυσικο χυμό πορτοκαλιού ή μισό ποτήρι πορτοκαλιού και μισό γάλα.

Νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή που κολλάει στα χέρια ,εδώ αν θέλετε μπορείτε να βάλετε κανελόζουμο, δηλαδή βράζουμε κανέλα ξύλο σε νερό για ένα με δύο με
λεπτά και παίρνουμε το ζωμό.

Ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού,προεραιτικά αν σας αρέσει, παίρνει ωραίο άρωμα.

Ένα σφηνάκι ρακί, προεραιτικό,του πάει όμως.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΑΣ

250 γραμμάρια νερό

250 γραμμάρια ζάχαρη

250 γραμμάρια μέλι

1 ξύλο κανέλα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας εκτός από το μέλι και αφήνουμε να βράσει για δύο λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, έτσι διατηρεί τα συστατικά και τα αρώματα του.Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι μας!!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

100 γραμμάρια καρύδια

100 γραμμάρια καβουρδισμένο. σουσάμι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Αρχικά ,
σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό (μεγάλη προσοχή γιατί δεν θα πρέπει να είναι ζεστό, ελαφριά χλιαρό) διαλύουμε τη μαγιά μας προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές σούπας από το αλεύρι μας και έχουμε ένα χυλό.
Αφήνουμε τη μαγιά μας για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει σε ζεστό μέρος
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υγρά μας με το χέρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ρακί, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, το ξύσμα .
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαγιά μας, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το αλεύρι.
Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.Εγώ χρησιμοποιώ το μίξερ.
Την ζύμη μας την αφήνουμε να φουσκώσει πολύ καλά !!!
Πλάθουμε κορδόνια και κόβουμε τη ζύμη μας σαν μικρά κομματάκια!!!
Αφήνουμε τα λουκούμια μας να φουσκώσουν πολύ καλά σε ζεστό μέρος.
Τηγανίζουμε πολύ καλά τα λουκούμια μας σε χαμηλή φωτιά η εστία μου έχει μέχρι το 9 και εγώ τηγανίζω στο 5 με 4 ,τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολίτσα με μπόλικο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Όπως είναι ζεστά τα λουκούμια μας τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι μας!!!
Πασπαλίζουμε με το μείγμα από το καρύδι ,το σουσάμι
και την κανέλα!!
Ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά να πάει το μέλι παντού!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για να είναι τα λουκούμια μας αφράτα πρέπει το ζυμάρι μας να είναι πολύ μαλακό, να κολλάει στα χέρια μας, όταν φουσκώσει δεν θα κολλάει, θα αλευρωνουμε λίγο τα χέρια μας και θα ανοίγουμε τα κορδόνια μας!!!
Θέλουν πολύ καλό φούσκωμα και το ζυμάρι μας και τα λουκούμια μας.

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,... 1
ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,... 2
ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,... 3
ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,... 4
ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ,... 5


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.