ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ,…


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ,
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ!

Πριν ξεκινήσω με τις συνταγές και τα διάφορα κουρκούτια, θα ήθελα να σας πω για ένα κορυφαίο μυστικό που αφορά το τηγάνισμα!

Όποια συνταγή και να κάνετε, για να καταφέρετε να μην “ξεκολλήσει” το κουρκούτι από τον μπακαλιάρο στο τηγάνισμα, ένα είναι το μυστικό: Πρώτα θα τον αλευρώσετε και μετά θα τον βουτήξετε στο κουρκούτι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το βήμα μιας και δημιουργείται μια φυσική κόλλα με το ψάρι και το κουρκούτι δεν διαλύεται στο τηγάνισμα!

Πάμε να δούμε κλασσικές και όχι μόνο συνταγές.

Το κουρκούτι της μαμάς μου:

Δεν θα μπορούσα να ανεβάσω θέμα με μπακαλιάρο και να μην προτείνω το κουρκούτι της μαμάς μου. Κάθε χρόνο κάνει την ίδια συνταγή και πάντα έχει μεγάλη επιτυχία! Για το κουρκουτι του μπακαλιάρου θα χρειαστείτε:
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικού
Αλέυρι που φουσκώνει μόνο του, περίπου 200-300 γραμμάρια, όσο χρειαστεί για να γίνει ένας κανονικός χυλός και όχι πολύ πηχτός.
Βέβαια έκανα και την έρευνά μου στο ίντερνετ η οποία έδειξε τα εξής:

Μπακαλιάρος με κουρκούτι από μπύρα:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
μπύρα (lager)
αλεύρι (κατά προτίμηση άσπρο) 300 γρ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζουμε), το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα κάνουμε σαν ένα ηφαίστειο και στο κέντρο ρίχνουμε τη μπύρα (330 κ. ε.). Ανακατεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε ζύμη αλλά κουρκούτι. Πρέπει να είναι κάπως ρευστό αλλά ταυτόχρονα κολλώδες. Ρυθμίζουμε ανάλογα την ποσότητα του αλευριού (αν είναι πολύ ρευστό) ή της μπύρας (αν έσφιξε πολύ).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνετε τον έξυπνο και αφαιρέσετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αποτελούν χημικά συστατικά αναγκαία για το κουρκούτι. Το αλάτι σφίγγει το τελικό αποτέλεσμα και η ζάχαρη δίνει το χρυσό χρώμα στην κρούστα. Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω.

Για την σκορδαλιά:
1 κιλό πατάτες
2-4 σκελίδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
1 ποτήρι λάδι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Από 2 λεμόνια τον χυμό τους
2-3 κ.σ. ξύδι
¾ ποτηριού νερό
Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν, ή τις κόβουμε σε κύβους και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Μετά βάζουμε τις πατάτες το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα αν την θέλουμε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτουμε λεμόνι ή σκόρδο ανάλογα τα γούστα.

mystikapanoraias.blogspot.com

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ,... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *