Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό…


Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό
Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κούπα τριμμένες ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας
500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να κοκκινίσει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και το γαρίφαλο κι ανακατεύουμε να πάει παντού. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, πιπέρι καθώς και αρκετό ζεστό νερό, που να τα σκεπάζει.
Κλείνουμε με καπάκι κι αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Βγάζουμε τη κανέλα και μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα και υπολογίζουμε η σάλτσα του να είναι περίπου 1.5 λίτρο δηλαδή 3:1 με το μακαρονάκι που θα ρίξουμε. Αλατίζουμε με προσοχή! (Αν το χταπόδι είναι φρέσκο είναι πιο αλμυρό κι ίσως δε χρειαστεί καθόλου.) Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό κι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην κολλήσουν. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.

Ειρήνη Σταματέλλη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *