Γαλοπούλα με πορτοκάλι και δενδρολίβανο…


?Γαλοπούλα με πορτοκάλι και δενδρολίβανο?
Υλικά
– 3κ.σ. ελαιόλαδο
– 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
– 50γρ. μπαγιάτικο ψωμί
– 2κ.σ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου
– 3 πορτοκάλια
– 1 1/2 κιλό φιλέτα από στήθος γαλοπούλας
– 1κ.σ. πάπρικα
– 100ml κρασί γλυκό
– 600ml ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνουμε τις 2κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε το ψωμί στο μπλέντερ με τα φύλλα του δενδρολίβανου και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Παίρνουμε από το ένα πορτοκάλι το ξύσμα του. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη σάρκα του και τη ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ, προσθέτοντας και το ξύσμα. Χτυπάμε καλά για να ενωθούν και στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο μείγμα του κρεμμυδιού, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τα μισά στήθη της γαλοπούλας στην επιφάνεια εργασίας μας και απλώνουμε πάνω το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μισά στήθη και δένουμε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κοι πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Στύβουμε τον χυμό από το δεύτερο πορτοκάλι, το ρίχνουμε πάνω στη γαλοπούλα, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα, αλείφοντας πολλές φορές με τους χυμούς του ψησίματος. Κόβουμε με ψαλίδι τον σπάγκο και τον αφαιρούμε προσεκτικά. Κόβουμε το τρίτο πορτοκάλι σε χοντρές φέτες και ακουμπάμε τις φέτες του πάνω στη γαλοπούλα κατά μήκος. Στερεώνουμε τα κομμάτια με τα κλωναράκια του δενδρολίβανου και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα ή ώσπου να μαλακώσει καλά η γαλοπούλα. Τη βγάζουμε και την ακουμπάμε στην επιφάνεια εργασίας μας. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να “σταθεί”. Ρίχνουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα και αδειάζουμε μέσα τους χυμούς του ψησίματος. Τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να μειωθεί η ποσότητα στο μισό. Προσθέτουμε τον ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμα, ώσπου να μειωθεί αρκετά η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και την περνάμε από σουρωτήρι. Αδειάζουμε σε μια σαλτσιέρα και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα. Απαραίτητη συμβουλή: Όταν βάλουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί στο φούρνο, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε βραστό νερό στο ταψί κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη στεγνώσει. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε να την περιχύνουμε συχνά με τους χυμούς του ψησίματος, για να μην ξεραθεί και γίνει πολύ σκληρή. Καλή επιτυχία!

Γαλοπούλα με πορτοκάλι και δενδρολίβανο... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *