ΛΑΓΑΝΑ…


ΛΑΓΑΝΑ

Καλησπέρα σας, σας γράφω τη συνταγή νωρίτερα για να την επεξεργαστείτε.Ευκολη ,γρήγορη συνταγή και πάντα επιτυχημένη!!!
Η λαγάνα έχει την τιμητική της!!!Δε λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας !!!!🍽🥂
Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής!!!!
Η λαγάνα κανονικά είναι 《άζυμος άρτος》 ,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιο 《 ψωμί 》 πρόχειρο χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή για τη γη της Επαγγελίας . Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε το ψωμί με προζύμι!!
Με το καλό!!
Συνταγή!!

Υλικά:

Μισό κιλό αλεύρι χωριάτικο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μπορείτε να βάλετε και μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.)
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 φλυτζανάκι του καφέ ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
700 γραμμάρια νερό ,καλλίτερα αν το νερό είναι εμφιαλωμένο γιατί δεν περιέχει χλώριο που σκοτώνει τους μύκητες της μαγιάς!!!
Γλυκάνισο (Μπορείτε να προσθέσετε και ότι καρπό θέλετε πασατέμπο, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο κλπ)
Σουσάμι άσπρο αναποφλοίωτο και μαυροσούσαμο,ότι σας αρέσει.
Μπορείτε αν σας αρέσει το χαρουπάλευρο να μοιράσετε τα υλικά στη μέση και να φτιάξετε τη μια λαγάνα με χαρουπάλευρο!!!Απλά θα αφαιρέσετε τέσσερις κουταλιές αλεύρι λευκό και θα προσθέσετε τέσσερις κουταλιές χαρουπάλευρο!!

Εκτέλεση

Σε ένα τάπερ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά , αλεύρι, μαγιά, αλάτι ακολούθως προσθέτουμε το νερό ,το μέλι,το ταχίνι και το λάδι και ότι μυρωδικά θέλουμε.Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγειο για 12 ώρες και πάνω.Προσοχή εδώ, η ζύμη μας να είναι μαλακή για να γίνουν αφράτες οι λαγάνες!!!
Αφού περάσουν οι 12 ώρες, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ρίχνουμε πάνω το ζυμάρι μας.
Το ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μια ωραία μπαλίτσα στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο, περίπου στα 2 με 3 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπαλίτσεςκαι την κάθε μπαλίτσα την ανοίγουμε στο σχέδιο που έχουν οι λαγάνες.
Με το ένα κιλό αλεύρι, βγαίνουν δύο λαγάνες στο μέγεθος του ταψιού του φούρνου.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν.
Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία δωματίου, θα χρειαστούμε 45 λεπτά με μία ώρα .
Αν βιαζόμαστε, ανάβουμε το φούρνο μας στους 50 και βάζουμε μέσα το ταψί μας,αφού κλείσουμε το φούρνο πρώτα!!!
Αφού φουσκώσει ,μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ, λαδώνουμε τα δάχτυλα μας και κάνουμε δαχτυλιές με όλα μας τα δάκτυλα σε όλη την επιφάνεια.
Διαλύουμε λίγο μέλι με νερό, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι μας!!!
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Αφού ψηθούν, βγάζουμε απο το φούρνο!!!!Και του χρόνου με υγεία και χαρές στις οικογένειες μας να τις ξαναφτιάξουμε!!!🌹🎀🌺🌺🧿🌻🌼🏵🌹.🥀.

ΛΑΓΑΝΑ... 1
ΛΑΓΑΝΑ... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *