Ντολμαδάκια Γιαλατζή…


Ντολμαδάκια Γιαλατζή
(Νηστίσιμα στην γάστρα)

Φαγητό για όλες τις εποχές και φυσικά για περιόδους που νηστεύουμε.
Τα ντολμαδάκια Γιαλατζή είναι φαγητό που θυμίζουν μαμά!

Υλικά

60 αμπελόφυλλα τρυφερά
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά στο multi
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
αλάτι , πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε , ξεπλένουμε και βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο ρύζι το ξερό κρεμμύδι . Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας , αλάτι και πιπέρι to 1/2 λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμά σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας ή το ταψί μας (γάστρα )με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα- κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.

Ψήσιμό στην κατσαρόλα

Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν οι ντολμάδες σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄

Ψήσιμο στον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις . Βάζουμε την γάστρα μας και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας.

Συνταγές της Άσπας

Ντολμαδάκια Γιαλατζή... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *