“Να μου προσέχετε την Έλλα…” Μια ιστορία από τα χρόνια της τζαζ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ θα σας αφηγηθώ είναι μια αληθινή ιστορία που θα σας μεταφέρει πίσω στα χρόνια της δεκαετίας του 30. Στα χρόνια της παλιάς οικονομικής κρίσης και στα χρόνια της τζαζ.

Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε απ’ τους δρόμους και βρέθηκε απ’ τη μια μέρα στην άλλη μπροστά στα εκτυφλωτικά φώτα των προβολέων. Ήταν μια μαύρη γυναίκα σ’ έναν κόσμο λευκών αντρών. Ήταν επίσης μια γυναίκα που δεν την έλεγες όμορφη – μια γυναίκα που δεν γυρνούσες να της ρίξεις δεύτερη ματιά.

Αυτή η γυναίκα είχε ένα και μοναδικό όπλο στη διάθεσή της: τη φωνή της. Μια φωνή που έμοιαζε διάφανη σαν λίμνης που ζεσταίνουν οι ακτίνες του ήλιου. Ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν πρώτες οι μεγάλες κυρίες των μπλουζ, η γυναίκα αξιοποίησε το μοναδικό αυτό χάρισμα για να χαράξει έναν δρόμο που αλλιώς θα ήταν ερμητικά κλειστός γι’ αυτήν.

Είναι επίσης η ιστορία ενός μικροκαμωμένου, ασθενικού ντράμερ. Το μουσικό ταλέντο του και μόνο επέτρεψε να γίνει αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες ορχήστρες των καιρών του. Αυτός ο μικρούλης άρρωστος ντράμερ έμοιαζε με γίγαντα όταν έπιανε τις μπαγκέτες του.

Ο ντράμερ λεγόταν Chick Webb. Όσο αφορά τη γυναίκα… λεγόταν Ella Fitzgerald.

Έγραψα πρώτη φορά αυτό το κείμενο πίσω, το 2015. Τον καιρό εκείνο μοιραζόμουν περισσότερα κείμενα σαν αυτό. Τον καιρό εκείνο δεν είχαν κατακλύσει ακόμα το διαδίκτυο οι γρήγορες δημοσιεύσεις της λεζάντας και της μίας παραγράφου. Ο κόσμος διάβαζε περισσότερο κείμενα και όχι ατάκες.

Ένιωσα όμως την ανάγκη ν’ ανασύρω το κείμενο απ’ τη λήθη. Το επεξεργάστηκα εκ νέου… και το παρουσιάζω απ’ την αρχή. Σκέφτηκα πως είναι κρίμα να χαθεί. Όπως είναι κρίμα να περιορίζουμε το γράψιμο εξαιτίας των τάσεων των καιρών.

Αφιερωμένο σε όλους όσους δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν ενάντια στις δυσκολίες. Οποιεσδήποτε δυσκολίες. Αυτή είναι η πρώιμη ιστορία της μοναδικής Έλλα Φιτζέραλντ.

"Να μου προσέχετε την Έλλα..." Μια ιστορία από τα χρόνια της τζαζ 1

“Να μου προσέχετε την Έλλα…” Μια ιστορία από τα χρόνια της τζαζ


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *