Για χιλιάδες χρόνια, οι Inuit και οι Yupik της Αρκτικής χρησιμοποιούσαν παραδοσ…


🕶️ Για χιλιάδες χρόνια, οι Inuit και οι Yupik της Αρκτικής χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά γυαλιά για το χιόνι από δόντια θαλάσσιου ίππου, κέρατα καριμπού (ταράνδου) ή ξεβρασμένα ξύλα.

🕶️ Οι στενές σχισμές βοηθούν στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στην πρόληψη της φωτοκερατίτιδας (να την πούμε χιονοτύφλωση; να την πούμε). Σε αντίθεση με τα σύγχρονα γυαλιά για το χιόνι, αυτά τα παραδοσιακά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν θολώνουν.

🕶️ Ωστόσο, το οπτικό εύρος είναι περιορισμένο, και με μειωμένη περιφερειακή όραση θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο περπάτημα στο χιόνι.

🕶️ Τα σύγχρονα γυαλιά χιονιού εφευρέθηκαν μόλις το 1888 από Ευρωπαίους που μάζευαν κρυστάλλους στις γαλλικές Άλπεις.

9 πραγματάκια που πρέπει να ξέρετε για τους Ινουίτ εδώ 👇
https://www.geografikoi.gr/inuit/

Για χιλιάδες χρόνια, οι Inuit και οι Yupik της Αρκτικής χρησιμοποιούσαν παραδοσ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

7 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Σχετικά με τα ιγκλου: παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της κεντρικής αρκτικής στο Καναδά και της περιοχής Κααναακ της Γροιλανδίας. Οι ινουιτ χρησιμοποίησαν το χιόνι ως μονωτικο στις καλύβες τους που ήταν φτιαγμένες από κόκαλα και δέρμα φάλαινας (δεν θέλω να ξέρω πως μυρίζει μια τέτοια καλύβα). Η χρήση του χιονιού ως μονωτικο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι θυλακες του αέρα παγιδευονται σ αυτό και ενώ η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους – 45c στο εσωτερικού του ιγκλου η θερμοκρασία κυμαίνεται από – 7 έως 16 c. Τι χιόνι που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του πρέπει να είναι αρκετά χοντρό ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την δόμηση και κόβεται και στοιβάζεται κατάλληλα. Το καλύτερο χιόνι για την κατασκευή του είναι αυτό που έχει φυσήξει ο αέρας και τι έχει στοιβαξει. Το χιόνι που βρίσκεται στο έδαφος δεν είναι κατάλληλο.

  2. Μία διόρθωση. Δε νοείται ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ίππου. Ή είναι από ελεφαντόδοντο (δηλαδή δόντι ελέφαντα) ή είναι από δόντι θαλάσσιου ίππου. Αφού μιλάμε για αρκτική, μάλλον το δεύτερο.