Επειδή η ζωή εν μέσω ενός δεύτερου εθνικού lockdown μέσα σε μερικούς μήνες – το …


Επειδή η ζωή εν μέσω ενός δεύτερου εθνικού lockdown μέσα σε μερικούς μήνες – το οποίο μάλιστα συμπίπτει με τις απαρχές του Χειμώνα – μέλλεται να διακινδυνεύσει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, οι παρακάτω συμβουλές είναι ενδεικτικές μιας καθημερινής «ψυχικής υγιεινής» που καλό θα ήταν να προσαρμόσουμε στις ανάγκες τις δικές μας αλλά και των γύρω μας:

1. Στην δεύτερη καραντίνα ο προγραμματισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός από ότι στην πρώτη, όπου χρειαζόμασταν κάπως περισσότερο την χαλάρωση και την αποθεραπεία από την έντονη ρουτίνα. Οπότε φτιάξτε πρόγραμμα και τηρήστε το. Φερ ειπείν, 9-12μμ εργασία/μελέτη/πρακτική/φασίνα, 12-1μμ φαγητό, 1-2μμ περπάτημα, 2-6μμ συνέχεια εργασίας, 6-7μμ ενημέρωση, 7-10μμ χαλάρωση/κοινωνικοποίηση μέσω τηλεφώνου/ διαδικτύου κ.ο.κ. Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής, ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού είναι ζωτικής σημασίας στην εργατική απόδοση και ψυχική υγεία.

2. Ξεκινήστε και ολοκληρώστε τη μέρα όπως κάποιος που θα πήγαινε δουλειά, ακόμη και αν ήσασταν μέχρι πρότινος άνεργος. Πρωινή ρουτίνα καλλωπισμού, ντύσιμο εργασιακού χώρου (ή κάτι διαφορετικό από πιτζάμα & τσόκαρο/παντόφλα), και στο τέλος του ωραρίου άλλαγμα ρούχων και παπουτσιών σε κάτι πιο χαλαρό πριν τον ύπνο.

3. Συμφωνείστε κανόνες συμβίωσης και κατανομής ρόλων με τους ανθρώπους που μοιράζεστε τον χώρο σας. Ωράρια κοινής ησυχίας, οικοκυρικής, ψυχαγωγίας. Αρμοδιότητες και εργονομική κατανομή χρήσης αδειοδοτικών SMS. Το γνωστό «η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά του άλλου», είναι πιο επιτακτικό σε συνθήκες κοινής χρήσης ιδιωτικού χώρου παρά δημόσιου. Ενημερώστε και όσους είναι εκτός σπιτιού για αυτούς τους κανόνες, ώστε να είστε εντάξει με τις «κοινωνικές» σας υποχρεώσεις.

4. Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικά διαλλείματα από την καθιστική στάση ανά 40-50 λεπτά τα οποία να συμπεριλαμβάνουν έστω και λίγη σωματική άσκηση (διατάσεις/χορός/tiktok κτλ). Το κάθισμα είναι το νέο κάπνισμα.

5. Βγαίνετε εκτός σπιτιού τουλάχιστον μία φορά την -κάθε- ημέρα. Και όταν συναντάτε κι άλλους που κάνουν το ίδιο στον δρόμο, πείτε ένα «καλημέρα» κι ας πέσει κάτω, κι ας είναι πίσω από τη μάσκα. κι ας είναι πίσω από τη μάσκα. ή αν είστε τολμηροί τραβήξτε με ασφαλή τρόπο για δύο δευτερόλεπτα τη μάσκα και μοιραστείτε ένα χαμόγελο.

6. Βάζοντας περιορισμό ώρας για την κάθε εργασία/ασχολία, εξοικονομούμε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα για τον απλό λόγο ότι δεν «αφαιρούμαστε» αλλά μετατρέπουμε τον «διάχυτο χρόνο» σε «αφιερωμένο χρόνο» με σκοπιμότητα και συγκέντρωση εαυτού (προσοχή, η πρακτική αυτή μπορεί να μετατρέψει μέσα σε μόνο λίγες ημέρες την άγευστη ζωή σε μεστό Βίο).

7. Δημιουργήστε ιδιωτικό χώρο εργασίας. Μπορεί να μην έχουμε όλοι ξεχωριστό χώρο γραφείου στο σπίτι, αλλά ακόμα και σε ένα κελί 4 τοίχων τέσσερα άτομα μπορούν να έχουν μια πλευρά για αφοσίωση στην δική τους εργασία.

8. Αντιστοίχως, δημιουργείστε ιδιωτικό χώρο χαλάρωσης και «επιστροφής στον εαυτό». Μπορεί να είναι μια πλευρά στο δωμάτιο, σαλόνι, γκαράζ, μεριά τοίχου, που έχετε μια άνετη καρέκλα ή κάποιες φωτογραφίες, εικόνες(σματα) που σας χαλαρώνουν και περιποιούνται τον ψυχικό βυθό σας. Φερθείτε στον χώρο αυτόν ως «ιερό» και επιστρέφετε μόνο στο τέλος της ημέρας, μεταξύ διαλλειμάτων ή και στην αρχή της μέρας πριν ξεκινήσετε.

9. Ορίστε μια ώρα την ημέρα που θα τρώτε όλοι μαζί. Ασχέτως διαφορών στο σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση εξομάλυνσης αυτών από το να μοιραστεί κανείς το φαγητό του με άλλους, ακόμα και σιωπηρά. Δεν παραπέμπει σε συντηρητισμό, αλλά σε στοιχειώδεις και ζωτικές ανάγκες της ανθρώπινης φύσεως.

10. Αποφύγετε να βλέπετε/ακούτε ειδήσεις όταν τρώτε. Ο πολυτιμότερος χρόνος σε σύγχρονες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού είναι χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου ή χρόνος που πραγματικά μοιράζεσαι με τον άλλο – δίχως μεσάζοντες.

11. Όταν σας καλούν να πάρετε μέρος σε τηλεδιασκέψεις, περιποιηθείτε το παρουσιαστικό σας και ανοίξτε την κάμερα ώστε να φαίνεστε. Δεν υπάρχει χειρότερο από την εγκεφαλική «σκουριά» που επέρχεται από την αποχή απ’ τον χορό των αισθήσεων κατά την οπτικοακουστική κοινωνικοποίηση. Το κάνουμε που το κάνουμε τόσες ώρες την ημέρα ως απλοί θεατές, αδράξτε την ευκαιρία και πάρτε ενεργά μέρος έστω και ως σιωπηλοί συνομιλητές.

12. Αν είστε εργαζόμενοι από το σπίτι, και κάποια ημέρα δεν αισθάνεστε καλά: Πάρτε ρεπό! Το ότι δουλεύουμε από το σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην αναρρωτική αποχή, όπως προβλέπεται.

13. Μάθετε να μαθαίνετε. Οι επόμενες ημέρες/εβδομάδες «μοναχισμού» μπορούν να μας κάνουν να βγούμε πολύ καλύτεροι ή πολύ χειρότεροι από ότι μπήκαμε. Άλλωστε για αυτό οι γκουρού του είδους την αποκαλούν «Ασκητική». Στο χέρι μας να αντλήσουμε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχονται από το διαδίκτυο, είτε είναι η φοίτηση σε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα ή απλώς η παρακολούθηση (μετά σημειώσεων) εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βίντεο.

14. Τήρηση ημερολογίου (ή βιντεολογίου, αν και στο γραπτό πειθαρχούμε περισσότερο και ανατρέχουμε σε πληροφορίες πιο εύκολα). Από τους τρομερότερους πλην μετανοημένους βαρυποινίτες, έως τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών, η εξημέρωση του χάους και του αγριμιού που κυριαρχεί μέσα στον άνθρωπο επάνω από μια λευκή σελίδα ημερολογίου είναι μακράν η αποδοτικότερη θεραπευτική παρέμβαση αυτοβοήθειας. Μερικές αδόμητες προτάσεις, μερικές μουτζούρες, ή έστω μια λέξη, έχουν τη δύναμη να νοηματοδοτήσουν αυτό που ζούμε. Η δημιουργική αποτύπωσή όλων αυτών, είναι ζωτική ανάγκη επιβίωσης.

Τέλος, όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι και διασταυρώνεστε με κάποιον άγνωστο, να γνωρίζετε ότι μπορεί να είστε ξένοι στην επιφάνεια, μα στον πυθμένα είστε βαθιά συγγενείς. Γιατί σας συνδέουν κοινές μοίρες, κοινά προβλήματα, κοινές ελπίδες. Κανείς δεν είναι μόνος του μέσα σε αυτό που βιώνουμε. Για αυτό, η καλύτερη θεραπεία, η καλύτερη άσκηση, θα είναι πάντα η καλοσύνη εις εαυτόν και προς τους άλλους.

Κι αυτό θα περάσει. Καλή δύναμη.

Manos Hatzimalonas – Μάνος Χατζημαλωνάς

#φιλότιμο #philotimo

Επειδή η ζωή εν μέσω ενός δεύτερου εθνικού lockdown μέσα σε μερικούς μήνες - το ... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *