Ο Αλέκος και η Μαρία λίγο πριν παντρευτούν αποφάσισαν να επισκεφθούν μεγάλη έκθε…


Ο Αλέκος και η Μαρία λίγο πριν παντρευτούν αποφάσισαν να επισκεφθούν μεγάλη έκθεση επίπλων κοντά στο Περιστέρι.

Ήταν και οι δύο πάνω σε μια μηχανή όταν τους χτύπησε φορτηγό που οδηγούσε μεθυσμένος οδηγός με αποτέλεσμα να χάσουν ακαριαία την ζωή τους. Λίγες ώρες πριν, είχαμε βρεθεί σε μια καφετέρια, μιλούσαμε για τον γάμο και τα μετέπειτα σχέδια τους. Ήταν ευτυχισμένοι. Έλαμπαν.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το αλκοόλ. Είναι η γενικότερη κακή οδηγική συμπεριφορά. Είναι τα -εν δυνάμει- εγκλήματα που διαδραματίζονται καθημερινά μπροστά σου. Είναι η αίσθηση πως μπαίνεις το πρωί στο αυτοκίνητο να πας στην δουλειά και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις. Οι άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους επειδή κάποιος έπεσε ασυνείδητα πάνω τους, είχαν όνειρα. Είχαν σχέδια. Είχαν αγαπημένους που μένουν πίσω ανήμποροι να διαχειριστούν απώλειες, χειρουργεία, έξοδα.

Στην Ελλάδα τα τροχαία αποδίδονται στην κακή τύχη, την κακιά στιγμή, τον κακό καιρό, το κακό οδόστρωμα, την κακιά στροφή. Ουδείς μιλά για την υπευθυνότητα του οδηγού να αναγνωρίσει για παράδειγμα την κακοτεχνία και να οδηγήσει στο σημείο αυτό με επιπλέον υπευθυνότητα.
Δεν πρόκειται για άδικο και δίκαιο. Πρόκειται για επιλογή.

Καθαρή επιλογή ενός ανθρώπου που επιλέγει να πατήσει τέρμα το γκάζι. Που επιτρέπει σε πάθη να ορίζουν την συμπεριφορά του στον δρόμο.
Που περνάει με κόκκινο.
Που αφήνει το παιδί του στην μπροστινή θέση να χοροπηδάει χωρίς ζώνη.
Που πίνει και θεωρεί εαυτόν ικανό για ασφαλή οδήγηση.
Είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ατυχήματα οφείλονται σε μηχανικό πρόβλημα, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σε εγκληματική διαδρομή, σε αιφνίδια γεγονότα.
Το να μην συνειδητοποιείς το δώρο που σου δόθηκε και λέγεται ΖΩΗ.
Να μην σέβεσαι τις ζωές των άλλων.
Αυτό ναι, είναι πραγματικά άδικο.

(Ο Αλέκος μάζευε χρήματα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Είχε ζητήσει ένα ποσό από τον πατέρα του για βοήθεια, αλλά εκείνος αρνήθηκε να βοηθήσει τον γιο του. Οι γονείς του είχαν ένα πολύ άσχημο διαζύγιο, και ο πατέρας του ένιωθε πως αρνούμενος να δώσει χρήματα στον γιο του, εκδικούνταν την πρώην σύζυγο. Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι: Αν ο Αλέκος και η Μαρία ήταν μέσα σε αυτοκίνητο, μήπως ζούσαν;
Ο πατέρας του έπαθε αμέσως μετά το τροχαίο έμφραγμα, και πέθανε.)
Οι ιστορίες των ανθρώπων δίπλα μας.
Να τους προσέχουμε.
Να μας προσέχουμε.

via Iliada Evangelia Kothra

#φιλότιμο #philotimo

Ο Αλέκος και η Μαρία λίγο πριν παντρευτούν αποφάσισαν να επισκεφθούν μεγάλη έκθε... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *