Ο εντυπωσιακός αέριος γίγαντας πλανήτης…


Ο εντυπωσιακός αέριος γίγαντας πλανήτης
Η μελέτη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για τον γιγάντιο αέρινο πλανήτη WASP-96b (αέριος γίγαντας) είναι το πιο λεπτομερές φάσμα ενός εξωπλανήτη μέχρι σήμερα. Το φάσμα περιλαμβάνει διαφορετικά μήκη κύματος φωτός που μπορούν να αποκαλύψουν νέες πληροφορίες για τον πλανήτη.

Ο WASP-96b ανακαλύφθηκε το 2014 και βρίσκεται σε απόσταση 1.150 ετών φωτός από τη Γη. Έχει τη μισή μάζα του Δία και ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από το άστρο του κάθε 3,4 ημέρες.

Το φάσμα του Webb περιλαμβάνει “την ευδιάκριτη υπογραφή του νερού, μαζί με ενδείξεις για σύννεφα και ομίχλη, στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει έναν καυτό, φουσκωμένο αέριο γίγαντα πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο που μοιάζει με τον Ήλιο”, σύμφωνα με τη NASA.

Το φάσμα μοιάζει με “ένα μάτσο από εξογκώματα και κουνήματα”, τα οποία, όπως δήλωσε ο Knicole Colon, αστροφυσικός της NASA, είναι “γεμάτα πληροφορίες”.

“Στην πραγματικότητα βλέπετε εξογκώματα και κουνήματα που υποδεικνύουν την παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα αυτού του εξωπλανήτη”, εξήγησε.

Ο εντυπωσιακός αέριος γίγαντας πλανήτης... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *