Ο Κώστας Σκενδέρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton απαντά σε ερωτήσ…


Ο Κώστας Σκενδέρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton απαντά σε ερωτήσ... 2
Ο Κώστας Σκενδέρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton απαντά σε ερωτήσεις για το Ολογραφικό Σύμπαν:

Ο βασικός λόγος που οδήγησε στην ολογραφική αρχή είναι η ανάγκη να συνδιαστεί η θεωρία της γενικής σχετικότητας με την κβαντομηχανική. Μια κβαντική θεωρία βαρύτητας χρειάζεται για να διατυπώσουμε τους νόμους της φύσης στις πρωταρχικές στιγμές του σύμπαντος και επίσης για να καταλάβουμε την φυσική των μελανών οπών.
Η μελέτη της φυσικής των μελανών οπών έδειξε ότι συμπεριφέρονται σαν να είναι θερμά κβαντικά συστήματα αλλά σε δύο διάστασεις (συν χρόνο). Αυτό οδήγησε (μετά από μία σειρά επιχειρημάτων) τον ‘t Hooft και τον Susskind να διατυπώσουν (στις αρχές της δεκαετίας του 90) την «ολογραφική αρχή» η οποία λέει ότι η κβαντική βαρύτητα (και όλα τα φυσικά φαινόμενα) εντός κάποιου όγκου μπορεί να περιγραφεί με μία θεωρία στο όριο του όγκου, η οποία δεν περιέχει βαρύτητα.
Συγκεκριμένα παραδείγματα ολογραφικών θεωριών βρέθηκαν στην θεωρία των χορδών στα τέλη της δεκαετίας του 90 (αρχικά από τον Maldacena) και τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει τεράστιος όγκος θεωρητικής δουλειάς σε αυτό το αντικείμενο. Η εφαρμογή στην κοσμολογία είναι σχετικά πιο πρόσφατη και ξεκίνησε προσπαθώντας να καταλάβει κανείς βαθύτερα την θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού.
Με δυο λόγια: δεν υπάρχουν παρατηρησιακές αντιφάσεις, αλλά υπάρχουν πολλά θεωρητικά ερωτήματα τα οποία οδήγησαν στην διατύπωση της ολογραφίας.

«Ολογραφία» σημαίνει ότι στο θεμελιώδες επίπεδο οι νόμοι της φύσης περιγράφονται μέσω μίας θεωρίας σε δυο διαστάσεις (συν χρόνο). Η θεωρία αυτή δεν περιέχει βαρύτητα αλλά είναι παρόμοια της θεωρίας που περιγράφει τον ηλεκτρομαγνητισμό ή τις πυρηνικές δυνάμεις.
«Ολογραφικό σύμπαν» σημαίνει εφαρμογή της ολογραφίας στην κοσμολογία.
Ο στόχος είναι να έχουμε μία ολογραφική θεωρία του σύμπαντος ως όλου. Προς το παρόν ξέρουμε πως να διατυπώσουμε την θεωρία με ακριβή μαθηματικό τρόπο μόνο στην «αρχή» του σύμπαντος. [Από πρακτικής πλευράς, η ολογραφία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την περιγραφή των μεταγενέστερων εποχών. Αυτό είναι ανάλογο της σχέσης κβαντομηχανικής και κλασικής περιγραφής μακροσκοπικών σωμάτων: όπως δεν χρειάζεται κανείς κβαντομηχανική για τα περιγράψει την κίνηση ενός αυτοκινήτου, έτσι και δεν χρειάζεται ολογραφία για να καταλάβει τις μεταγενέστερες εποχές.]

Είμαστε ακόμα στην αρχή. Στο σύντομο μέλλον θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα την δομή των ολογραφικών θεωριών και να βρούμε καινούργιες παρατηριασιακές ενδείξεις. Απότερος στόχος είναι να γίνει επαναδιατύπωση όλων των νόμων της φύσης με τέτοιο τρόπο ώστε η ολογραφική δομή να είναι εμφανής από την αρχή.

και τέλος …



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *