Σκεφτήκατε ποτέ την ιστορία των Χριστουγεννιάτικων δέντρων; Και δεν εννοώ το ‘αμ…


Σκεφτήκατε ποτέ την ιστορία των Χριστουγεννιάτικων δέντρων; Και δεν εννοώ το ‘αμερικανιές’, αλλά γιατί είναι τόσο δημοφιλές; Πως έφτασε αυτή η παράδοση σε όλο τον πλανήτη;
*******************************
Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων δέντρων πάει πολύ πίσω στον χρόνο, φτάνοντας στην αρχαία Αίγυπτο και τη Ρώμη και συνεχίζεται με τη γερμανική παράδοση των χριστουγεννιάτικων δέντρων υπό το φως των κεριών που έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1800.
*******************************
Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, από τις πρώτες χειμερινές γιορτές ηλιοστάσιου μέχρι τα χρόνια της βασίλισσας Βικτώριας και τον ετήσιο φωτισμό του δέντρου Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη.
*******************************
Πολύ πριν από την έλευση του Χριστιανισμού, τα φυτά και τα δέντρα που παρέμειναν πράσινα όλο το χρόνο είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους το χειμώνα. Ακριβώς όπως σήμερα διακοσμούμε τα σπίτια μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με έλατα, οι αρχαίοι λαοί κρεμούσαν αειθαλή δέντρα πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρά τους. Σε πολλές χώρες πίστευαν ότι τα πράσινα κλαδιά θα κρατούσαν μακριά μάγισσες, φαντάσματα, κακά πνεύματα και ασθένειες.
*******************************
Στο βόρειο ημισφαίριο, η συντομότερη ημέρα και η μεγαλύτερη νύχτα του έτους πέφτει στις 21 Δεκεμβρίου ή στις 22 Δεκεμβρίου και ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο. Πολλοί αρχαίοι πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν θεός και ότι ο χειμώνας ερχόταν κάθε χρόνο επειδή ο θεός του ήλιου είχε αρρωστήσει και ήταν αδύναμος. Γιόρταζαν το ηλιοστάσιο γιατί αυτό σήμαινε ότι επιτέλους ο θεός του ήλιου θα γίνονταν καλά. Τα αειθαλή δέντρα τους θύμιζαν όλα τα πράσινα φυτά που θα μεγάλωναν ξανά όταν ο θεός του ήλιου ήταν δυνατός και το καλοκαίρι θα επέστρεφε.
*******************************
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τον Ρα, ο οποίος είχε το κεφάλι ενός γερακιού και φορούσε τον ήλιο ως φλεγόμενο δίσκο στο στέμμα του. Στο ηλιοστάσιο, όταν ο Ρα άρχιζε να αναρρώνει από την ασθένειά του, οι Αιγύπτιοι γέμιζαν τα σπίτια τους με πράσινα φυτά, συμβολίζοντας τον θρίαμβο της ζωής έναντι του θανάτου.
*******************************
Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν το ηλιοστάσιο με το Saturnalia προς τιμήν του Κρόνου, του θεού της γεωργίας. Οι Ρωμαίοι ήξεραν ότι το ηλιοστάσιο σήμαινε ότι σύντομα, οι φάρμες και οι οπωρώνες θα ήταν πράσινοι και καρποφόροι. Για να τιμήσουν την περίσταση, διακοσμούσαν τα σπίτια και τους ναούς τους με πράσινα κλωνάρια.
*******************************
Στη Βόρεια Ευρώπη οι μυστηριώδεις Δρυίδες, οι ιερείς των αρχαίων Κέλτες, διακοσμούσαν τους ναούς τους με πράσινα κλαδιά ως σύμβολο της αιώνιας ζωής. Οι άγριοι Βίκινγκς στη Σκανδιναβία πίστευαν ότι τα αειθαλή φυτά ήταν τα αγαπημένα του του θεού του ήλιου, Μπάλντερ.

*******************************
Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου όπως την γνωρίζουμε τώρα ξεκίνησε από τη Γερμανία τον 16ο αιώνα, όταν ευσεβείς χριστιανοί έφεραν στολισμένα δέντρα στα σπίτια τους. Πιστεύεται πως ότι ο Martin Luther, ο προτεστάντης μεταρρυθμιστής του 16ου αιώνα, πρόσθεσε για πρώτη φορά κεριά σε ένα δέντρο. Περπατώντας προς το σπίτι του ένα χειμωνιάτικο βράδυ, συνθέτοντας ένα κήρυγμα, αιφνιδιάστηκε από τη λάμψη των αστεριών που έλαμπαν ανάμεσα στα δέντρα. Για να αναπαραστήσει τη σκηνή για την οικογένειά του, έστησε ένα δέντρο στο κυρίως δωμάτιο και φώτισε τα κλαδιά του με φωτισμένα κεριά.
*******************************

Το 1846, η βασίλισσα Βικτώρια και ο Γερμανός πρίγκηπάς της Αλβέρτος, παρουσιάστηκαν στις εικονογραφημένες ειδήσεις του Λονδίνου να στέκονται με τα παιδιά τους γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σε αντίθεση με την προηγούμενη βασιλική οικογένεια, η Βικτόρια ήταν πολύ δημοφιλής στους υπηκόους της και έτσι ο στολισμός του δέντρου έγινε αμέσως της μόδας – όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και με την αμερικανική κοινωνία της Ανατολικής Ακτής.
*******************************
Το πρώτο δέντρο στο Κέντρο Rockefeller ήταν μικρό και τοποθετήθηκε το 1931 από εργάτες στο κέντρο του εργοταξίου. Δύο χρόνια αργότερα, τοποθέτησαν μεγαλύτερο δέντρο, αυτή τη φορά με φώτα. Πλέον το γιγαντιαίο δέντρο Rockefeller Center έχει πάνω από 25.000 χριστουγεννιάτικα φώτα.
*******************************
To τραγούδι ‘Ω έλατο’ είναι original γερμανικό. Με βάση ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι που δεν είχε σχέση με τα Χριστούγεννα, συνδέθηκε με το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στα μέσα του 19ου αιώνα και από τότε προστέθηκε στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι στίχοι δεν αναφέρονται πραγματικά στα Χριστούγεννα, ούτε περιγράφουν ένα διακοσμημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αντίθετα, αναφέρονται στην αειθαλή ποιότητα του ελάτου ως σύμβολο σταθερότητας.
*******************************

Πηγή: history.com
*******************************
Δείτε το απόσπασμα από το τέλος της ταινίας Christmas Chronicles 2 του Netflix.

*******************************
#ημουσικηειναιπολυκουλ #χριστουγεννα #christmastree #οιανθρωποικαιημουσικηειναιπολυκουλ

Σκεφτήκατε ποτέ την ιστορία των Χριστουγεννιάτικων δέντρων; Και δεν εννοώ το ‘αμ... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *