ΣΩΚΡΑΤΗΣ: ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΝΟΣ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ…


ΣΩΚΡΑΤΗΣ: ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΝΟΣ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ... 2
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΝΟΣ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Στη μυθολογία της φιλοσοφίας ο Σωκράτης είναι ο απόλυτος ήρωας, η ίδια η ενσάρκωση της φιλοσοφίας. H αλήθεια όμως είναι ότι για τον πιο γνωστό φιλόσοφο γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.

O ίδιος ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτε – και δεν ξέρουμε ούτε καν γιατί αποφάσισε να μη γράψει. Όσοι γνώρισαν τον Σωκράτη και θέλησαν να γράψουν γι’ αυτόν, το έκαναν μέσω της λογοτεχνίας.

Ποιος ήταν όμως ο Σωκράτης;
. Είναι η κωμική καρικατούρα του σοφιστή στις Νεφέλες ή η ηρωική μορφή του φιλοσόφου στους πλατωνικούς διαλόγους;
. O πραγματικός Σωκράτης μένει πάντοτε κρυμμένος πίσω από μια μάσκα.Ομως όπως κάθε μυθολογία υπάρχει για να εμπνεέι και να δίνει στις μελλοντικές γεννιές πρότυπα… αρκεί να θελήσουν να τα ζωντανέψουν.

Αλλά ας αφεθούμε στην αφήγηση του μαθητή του Αλκιβιάδη, για να μπορέσουμε να τον ζωντανέψουμε με την δική μας φαντασία:

«Και εγώ στην πραγματικότητα θα κάνω τώρα τον έπαινο του Σωκράτη φίλοι μου, μεταφέροντας απλά εδώ αποσπασματικές εικόνες από τη ζωή του. Και σας εξομολογούμαι ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπροστά του παθαίνω ένα παράξενο πράγμα, Γιατί κανένας φυσικά δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει μέσα μου ντροπή. Το ξέρετε όλοι ότι πραγματικά δεν υπολογίζω κανένα σε αυτό τον κόσμο. Ε! Λοιπόν αυτόν εδώ τον ντρέπομαι ! Και είναι ο μόνος. Τόσο που μερικές φορές θα με βόλευε αν δεν υπήρχε ανάμεσα μας ζωντανός ο Σωκράτης, για να μη αισθάνομαι αυτή την καταισχύνη για το πόσο μικρός νοιώθω μπροστά του
Αλλά ακούστε από μένα και ορισμένα περιστατικά για να καταλάβετε τη δύναμη και το πνευματικό ύψος αυτού του ανθρώπου…»



Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *