Τι σχέση έχει ο τελευταίος των Μοϊκανών με την κέλτικη μουσική;…


Τι σχέση έχει ο τελευταίος των Μοϊκανών με την κέλτικη μουσική;

********************

Η σύγχρονη κέλτικη μουσική προέρχεται από μια ευρεία ομαδοποίηση μουσικών ειδών που έχουν τις ρίζες τους στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις των Κέλτικων λαών της Δυτικής Ευρώπης.

********************

Στο βιβλίο Celtic Music: Ένας πλήρης οδηγός, ο June Skinner Sawyers αναφέρεται σε έξι κέλτικες εθνικότητες, χωρισμένες σε δύο ομάδες ανάλογα με τη γλωσσική τους κληρονομιά. Στις Q-Κέλτικες εθνικότητες είναι οι Ιρλανδοί, οι Σκωτσέζοι και οι Μανξ. Στους P-Κέλτες ανήκουν ο πληθυσμός της Κορνουάλης, οι Βρετόνοι και οι Ουαλοί.

********************

Η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία, η Κορνουάλη και η Βρετάνη κρατούν ακόμη ζωντανές τις παραδόσεις της γλώσσας και της μουσικής. Στους προ-ρωμαϊκούς χρόνους, το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου είχε μια παρόμοια κέλτικη γλώσσα. Η ρομαντική γλώσσα που ομιλείται στη Γαλικία, συνδέεται στενά με την πορτογαλική γλώσσα που χρησιμοποιείται κυρίως στη Βραζιλία και την Πορτογαλία. Λέγεται ότι η γαλικιακή μουσική είναι κέλτικη. Το ίδιο ισχύει για τη μουσική του Πριγκιπάτου των Αστουριών και αυτή της Βόρειας Πορτογαλίας. Μερικοί λένε ότι ακόμη και η παραδοσιακή μουσική από την κεντρική Πορτογαλία μπορεί να χαρακτηριστεί κέλτικη.

********************

Η παλαιότερη μουσική παράδοση που προήλθε από την κέλτικη σύντηξη εντοπίζεται στον αγροτικό αμερικανικό νότο, στην πρώιμη αποικιακή περίοδο. Εκεί ενσωματωθήκαν αγγλικές, σκωτσέζικες, ιρλανδικές, ουαλικές, γερμανικές και αφρικανικές επιρροές. Αναφερόμενη ως μουσική των ριζών (δες παλιότερο ποστ-Αμερικανική Φολκ), αμερικανική λαϊκή μουσική, ή παλιά μουσική, αυτό το είδος έχει ασκήσει ισχυρή επιρροή σε όλες τις μορφές αμερικανικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων της μπλουζ, και του ροκ εν ρολ.

********************

Κάπως έτσι, από τις πολλές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της Κέλτικης διασποράς, σηματοδοτήθηκε η πρώτη σύγχρονη, μεγάλης κλίμακας, ανάμειξη των μουσικών παραδόσεων.

********************

Στη δεκαετία του 1960 πολλές μπάντες εκσυγχρόνισαν την κέλτικη μουσική δημιουργώντας έναν παν-κέλτικο ήχο. Στις δεκαετίες του ’80 και ’90, οι Clannad άφησαν το σημάδι τους γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής κέλτικης και ποπ μουσικής ενσωματώνοντας στοιχεία από τζαζ, και ροκ. Δείγματα της κληρονομιάς των Clannad ακούγονται στη μουσική πολλών καλλιτεχνών, όπως των Enya, Donna Taggart, Altan, Capercaillie, Κορς, Λορίνα Μακένιτ, Ανούνα, Ρίβερντανς και U2.

********************

Ακούστε από τους Clannad το τραγούδι που έγινε γνωστό μέσα από την ταινία ο Τελευταίος των Μοϊκανών.

Clannad – I WIll Find You (Theme from The Last Of The Mohicans) (Live)

#celticmusic #ημουσικηειναιπολυκουλ #οιανθρωποικαιημουσικηειναιπολυκουλ

Τι σχέση έχει ο τελευταίος των Μοϊκανών με την κέλτικη μουσική;... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *