Το μαύρο δεν σημαίνει σκοτάδι, θάνατο, το κενό ή κακό.


Το μαύρο δεν σημαίνει σκοτάδι, θάνατο, το κενό ή κακό. Ούτε σημαίνει ευγένεια, πλούτο, αγιότητα, η δύναμη. Το Μαύρο δεν είναι καν χρώμα, αλλά πολλοί το θεωρούν απόχρωση.

Κι όμως αφήνει το σημάδι του στην ιστορία. Ήταν η πρώτη βαφή που χρησιμοποίησαν προϊστορικοί καλλιτέχνες για να απεικονίσουν μέσα σε σπηλιές, και τυπογράφοι για να αποτυπώσουν επάνω σε σελίδες. Μαύρες σιλουέτες επάνω σε πήλινους αμφορείς τα πρώτα υπογεγραμμένα καλλιτεχνικά έργα από αρχαίους Έλληνες. Νόμοι που απαγόρευαν σε μη-ευγενείς να φορούν κόκκινα, μπλε ή μωβ βαμμένα ρούχα, έκαναν τραπεζίτες, ιππότες και άλλους ισχυρούς της Ευρώπης του 14ου αιώνα να φορέσουν μαύρα. Οι βασιλείς δεν άργησαν να ακολουθήσουν τη μόδα. Καθόλη αυτή την περίοδο, το πιο ακριβό αγαθό ήταν ο Σκλάβος. Στην ιστορία της Αμερικής, ο σκλάβος είχε ξεχωριστό όνομα και χρώμα – το Μαύρο.

Σήμερα, αυτή τη χρονιά, το χρώμα Μαύρο σηματοδοτεί την αλληλεγγύη απέναντι στην αστυνομική βία που κόστισε τη ζωή του George Floyd στην Μιννεάπολη. Σηματοδοτεί επίσης την διαδήλωση ενάντια στον συστημικό ρατσισμό στην Αμερική, και της κραυγής για την εξάλειψή του.

Αλλά σημαίνει και πολλά περισσότερα. Είναι μια πρόσκληση για παύση, για συναίσθημα, για στοχασμό, για ενσυνειδητότητα. Μια πρόσκληση να συνειδητοποιήσουμε όλοι την βούληση, την γνώση και τη δύναμη μέσα στον καθένα μας να κάνουμε την διαφορά στον κόσμο που αποκαλούμε δικό μας. Μια πρόσκληση να αναχωρήσουμε από την άγνοια και τον φανατισμό και να αναπτύξουμε ηθικό θάρρος για να τα βάλουμε με την αδικία, οπουδήποτε κι αν λαμβάνει χώρα ώστε να διαφυλάξουμε την αξία υπεράσπισής της.

Το Μαύρο, δεν είναι απλά χρώμα. Είναι ιστορία. Μια πολύ ανθρώπινη ιστορία και μια πρόσκληση να την μάθουμε, να την κατανοήσουμε και να την υφάνουμε αφήνοντας έξω τα κομμάτια που μας κρατούν βιαίως χώρια τον έναν από τον άλλο.

Μέσα από τα λόγια της δικηγόρου και ακτιβίστριας Pauli Murray που πρωτοστάτησε στον τερματισμό της διχόνοιας με εποικοδομητικές μεθόδους:

«Όταν τα αδέρφια μου προσπαθούν να τραβήξουν έναν κύκλο για να με αποκλείσουν, εγώ θα ζωγραφίζω έναν κύκλο μεγαλύτερο για να συμπεριλάβω και αυτά. Όταν θα φωνάζουν για τα προνόμια μιας μικρής ομάδας, εγώ θα διαλαλώ για τα δικαιώματα ολόκληρης της ανθρωπότητας.»

Σήμερα, με κάθε ευκαιρία, ας ντύνουμε κι εμείς με τέτοια απόχρωση Μαύρου τον δικό μας μεγάλο κύκλο.

#BlackLivesMatter #BlackOutTuesday #philotimo #φιλότιμο

Το μαύρο δεν σημαίνει σκοτάδι, θάνατο, το κενό ή κακό. 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *