Αστικός Χώρος Θεσσαλονίκης – Αέναος Μετασχηματισμός




Στις 18 Αυγούστου 2017 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει τη χωρική ιστορία της Θεσσαλονίκης, την αδιατάρακτη ιστορική παρουσία της ως μεγάλου εμπορικού και διαμετακομιστικού κέντρου και εκφράζει την προσαρμοστική της ικανότητα, στην οποία συνέβαλε ο συνεχής εμπλουτισμός της με νέους κατοίκους.

Μέσα από άγνωστες ιστορίες και πλούσιο αρχειακό υλικό ξεδιπλώνεται το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς και παρουσιάζεται η αλλαγή που συντελέστηκε στην συνέχεια καθώς η πυρκαγιά του 1917 υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης.

Διαφορετικές ομάδες εγκαθίστανται, ριζώνουν για να ξεριζωθούν και να μετασχηματίσουν τα χωρικά δεδομένα μιας πόλης παλιάς όσο τα «φαντάσματα» που τη στοιχειώνουν και τόσο αναπάντεχα νέας όσο ο ακατάβλητος δυναμισμός που εγγράφεται στη διαμόρφωση του αστικού της χώρου.

Περισσότερο από βίαιους κατακτητές και πολέμαρχους, είναι οι διαφορετικοί άνθρωποι αυτοί που άλλοτε με τη θέλησή τους και άλλοτε όχι θα σημαδέψουν το τοπίο της με τους θριάμβους αλλά και τα δεινά τους.

Έτσι η ιστορία του χώρου θα συμβαδίσει με την ιστορία του τόπου σημαδεύοντάς την χρόνο το χρόνο ακμής και παρακμής, καταστροφών και επιτευγμάτων που μοχλεύουν πληθυσμούς σε αέναη ανασύσταση.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης
Δημοσιογραφική επιμέλεια : Μάρα Τοπαρλάκη
Διεύθυνση Παραγωγής : Γιώργος Τζιρμάκης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Αλεξία Τζιώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Γκρισπάνης
Παραγωγή: ΕΡΤ3 – 2017
______
Δείτε και άλλα ντοκιμαντέρ από την λίστα:

______
#Ντοκιμαντέρ #Θεσσαλονίκη #Thesaloniki

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Ελληνικά Ντοκιμαντέρ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *