#13 ΦΥΣΙΚΗ: Έργο και Ενέργεια | Schoolhacks




Για να μην χάσεις ΤΕΛΕΙΩΣ επαφή με το σχολείο στην καραντίνα, ήρθε το SCHOOLHACKS! Οπου, παρέα με τον χημικό της καρδιάς μας Δημήτρη Κουλουμάση, πιάνουμε κομμάτια απ’ την ύλη Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας Γυμνασίου από την σκοπιά του μαθητή. Θα κάνουμε θεωρία, ασκήσεις και πάνω απ’ όλα, θα σας δείξουμε τις καλύτερες ΜΠΑΚΑΛΙΕΣ και τα ΚΟΛΠΑ που μας βοηθησαν στην μαθητική μας πορεία.

Σημερα: ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρουσίαση: Δημήτρης Κουλουμάσης @dimitris_kouloumasis
Μουσική… “τίτλων”: Δημήτρης Μπάρμπας @d.barbas_vox
Logo: Αθηνα Σιμελα

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

24 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Η δυναμική ενέργεια δεν είναι του στυλό αλλά του συστήματος αλληλεπίδρασης, δλδ του συστήματος στυλό-Γη που αλληλεπιδρούν. Δεν ανήκει ούτε στο στυλό ούτε στη Γη ούτε μοιράζεται μεταξύ των δυο. Μάλιστα δεν ορίζεται η ίδια η δυναμική ενέργεια αλλά η μεταβολή της ΔU. Είναι δε ΔU = -Wf, όπου Wf το έργο της συντηρητικής δύναμης αλληλεπίδρασης των σωμάτων (εδώ της ελκτικής δύναμης του βάρους).
    Σημαντικό: η δυναμική ενέργεια (του συστήματος) έχει τύπο που εξαρτάται από την θέση στην οποία ορίζουμε το μηδενικό της επίπεδο. Για πρδγμα, η δυναμική ενέργεια σώματος-Γης (το σώμα έχει μάζα m και βρίσκεται σε ύψος h από την επιφάνεια της Γης) είναι U = m g h αν θεωρήσουμε μηδενική την ενέργεια όταν το σώμα βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης αλλά ο τύπος γίνεται U = -G m M / (R+h) αν θεωρήσουμε μηδενική την ενέργεια όταν το σώμα και η Γη βρίσκονται σε άπειρη απόσταση.

    Για την ενέργεια που δίνεις στο αυγό (μετά το 17:10): η ενέργεια που δίνεις ισούται αριθμητικά με το έργο της δύναμης του χεριού σου ΜΟΝΟ. Η ενέργεια του χεριού σου γίνεται κινητική ενέργεια του αυγού και θερμότητα που πηγαίνει στο περιβάλλον μέσω του έργου της τριβής.

    Γενικά, το θέμα του έργου και της ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά καθώς στο βίντεο λέγονται λάθη και ανακρίβειες.

  2. Μάγκες όλα τέλεια τα λέτε απλα παρατήρησα ενα λαθακι στην 3η άσκηση εφόσον στον κάθετο άξονα δεν κινείται το βαρος θα ισούται με το άθροισμα της αντίδρασης τού εδάφους και την f3y εσεις έχετε βάλει την αντίδραση τού εδάφους να είναι ιση με το βάρος και η f3y να ειναι 15 N αρα βαση των δεδομένων σάς τό σώμα κινείται και στον κάθετο άξονα με σταθερή επιτάχυνση

  3. κάθετη δύναμη στη μετατόπιση δεν παράγει έργο, ενώ παράλληλα του διδάσκεται να αναλύει δύναμη σε συνιστώσες, οπότε το εσωτερικό γινόμενο διανυσμάτων (που δεν είναι και ευνόητη έννοια) δε χρειάζεται νομίζω να αναφερθεί

  4. οατν μου εξηγουσαν στη πρωτη λυκειου τι ειναι ενεργεια και εργο δεν μπορουσα να το καταλαβω .Ωστοσο μετα απο πολλες ασκησεις απεκτησα μια εμπειρια ωστε να μπορω χωνεψω τι σημαινει .Και το εχω σαν απορια αυτο .Δηλαδη οταν καποιος σου εξηγει μια θεωρια πχ γενικη σχετικοτητα και δεν τη καταλαβαινεις φταιει αυτος που δεν στο εξηγει καλα ή οτι ειναι μια πρωτογνωρη εννοια που δεν μπορει να τη χωνεψει ο εγκεφαλος σου και χρειαζεσαι λιγο χρονο γι αυτο;

  5. Επιτέλους θα κάνω την ερώτηση που με απασχολούσαι αρκετά ώστε να μην κοιμάμαι τα βράδια αλλά όχι αρκετά για να κάτσω να την ψάξω. Πως προέκυψε ο τύπος της κινητικής ενέργειας? Καταλαβαίνω πως προέκυψε αυτός της ταχύτητας (θέλαμε να δούμε ποιός μπορεί να τρέξει μακρύτερα σε ένα χρονικό διάστημα , αλλά και ταυτόχρονα ποιος μπορεί να τρέξει μια δεδομένη απόσταση γρηγορότερα), αλλά πως ορίσαμε και μετρήσαμε την κινητική ενέργεια ως το μισό του βάρους επί το τετράγωνο της ταχύτητας?

  6. Εννοούσε το Τσι/Κι με την "αύρα" αυτός. Δεν μετριέται σε Joule διότι θα σε ισχυριστούν πως "δεν ακολουθεί τους κανόνες της φυσικής του σύμπαντος". Δεν νομίζω τα ki blasts να μετριούνται σε joule.

  7. Παιδιά ο ορισμός του έργου δεν ήτανε απόλυτα σωστός. Κανονικά το έργο ορίζεται ως το εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων της δύναμης και της μετατόπισης. Δηλαδή WF=F•Δx (το F και το Δx είναι διανύσματα, απλά δεν μπορώ να τα βάλω από το πληκτρολόγιο). Έτσι, από τον ορισμό του εσωτερικού γινομένου αυτός ο τύπος γράφεται |F|•|Δx|•συνθ, όπου θ η γωνία των δύο διανυσμάτων (F, Δx). Συχνά, βέβαια, στη φυσική το γράφουμε χωρίς τα μέτρα, δηλαδή F•Δx•συνθ

  8. Το εργο ειναι διανυσματικο, "εσωτερικο" γινομενο που σημαινει οτι πρεπει το F * dx να πολλαπλασιαζεται με το συνημιτονο της γωνιας που σχηματιζουν τα δυο διανυσματα. Γι αυτο το εργο οταν η δυναμη εξναι καθετη στην κινηση ειναι 0 και οταν ειναι αντιρροπη ειναι αρνητικο.

  9. Μην σταματήσετε όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι τέλεια αυτά τα μαθήματα κάνω και το καλοκαίρι μάθημα με εσάς 💞💞💞

  10. Η ενεργεια δεν ειναι τιποτα παρα μια μεθοδος επιλυσης διαφορικης εξισωσης με δυναμη (επιταχυνση/2η παραγωγο) και θεση χωρις να χρειαζεται χρονος. Ειναι ενα μαθηματικο εργαλειο.