Και αυτή παιδιά μου είναι η οδός The Shambles που σημαίνει “τα υπαίθρια κρεοπωλ…


🇬🇧 Και αυτή παιδιά μου είναι η οδός The Shambles που σημαίνει “τα υπαίθρια κρεοπωλεία”, στην ορίτζιναλ Υόρκη της Αγγλίας και θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς εμπορικούς δρόμους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

🔨 Με τα λιθόστρωτα δρομάκια του και τα κτίρια με τα ξύλινα κουφώματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Μάστορες οι Εγγλέζοι.

🥩 Το 1885 υπήρχαν 31 κρεοπωλεία κατά μήκος του δρόμου, και φτάνουμε στο σήμερα που πλέον δεν έχει μείνει κανένα. Παρολαυτά, πολλά από τα καταστήματα στο δρόμο διατήρησαν τους ανατριχιαστικούς γάντζους κρεμασμένους απ’ έξω απ’ τις βιτρίνες τους.

⛅ Ο δρόμος σχεδιάστηκε στενός επί τούτου, ώστε να κρατήσει το κρέας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

☕ Σήμερα, τα όμορφα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και στεγάζουν πιο χαρούμενες δραστηριότητες, όπως καφέ ιδιόρρυθμες μπουτίκ, ακόμη και ένα εμπορικό κατάστημα με νομίσματα και γραμματόσημα.

👃 Ε και οι ευωδιές της γειτονιάς πρέπει να είναι αισθητά πιο ευχάριστες.

Και αυτή παιδιά μου είναι η οδός The Shambles που σημαίνει "τα υπαίθρια κρεοπωλ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

26 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Απίθανη πόλη πραγματικά αλλά οχι για Σαββατοκύριακο, γινεται χαμος !!

  2. Η ουρά για να πάρουν τσάι στην πιο γνωστή “τσαγερι” του Ηνωμένου Βασιλείου

  3. Στο York υπάρχει και ο απίστευτoς Καθεδρικός Ναός. Αν θυμάμαι καλά το ανατολικό παράθυρο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που είναι φτιαγμένο με τεχνοτροπία βιτρό και πλησιάζει σε επιφάνεια ενα γηπεδο τενις!

  4. Υπεροχο.Θυμάμαι ένα Μουσείο όπου υπηρχε η ακριβής αναπαράσταση του παλιού Γιορκ,τα λιθόστρωτα δρομάκια,τα παλιά επαγγέλματα.Ταξίδι στο χρόνο.Yorkshire pudding!!Απίστευτης ομορφιάς Αγγλική εξοχή.

  5. Το York επίσης έχει το καλύτερα διατηρημένο και μακρύτερο μεσαιωνικό τείχος που περικλείει την παλιά πόλη. Επίσης στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό του ναό υπάρχει το άγαλμα του Μέγα Κωνσταντίνου που έκτισε και την Κων/πολη.

  6. Is it just me ή μοιάζει πολύ με τη Διαγώνιο Αλέα;;! 😂

  7. Ο μόνος τρόπος να δεις τον συγκεκριμένο δρόμο τόσο άδειο από κόσμο, ήταν εν μέσω lockdown..😄
    Είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης λόγω της εμπορικότητας (στα στενά έγιναν και γυρίσματα της ταινίας Harry Potter). Επίσης, οι μυρωδιές που θα συναντήσει κανείς είναι πλέον από μαγαζάκια με γλυκά βασισμένα σε φρέσκο βούτυρο και καραμέλα (fudge) 😋

  8. Δεν το’χω με τις φωτογραφίες, να πω την αλήθεια ,αλλά εδώ είναι το μαγαζάκι με τα χριστουγεννιάτικα. Πρωτομαγιά του 2018 .

  9. Και μια μακέτα που παρουσιάζει το York Minster σε σύγκριση με την πόλη του York.

  10. Ομοιότητες με την Θρακιώτικη αρχιτεκτονική. Η φωτογραφία από Ξάνθη.

  11. Mews στο Sussex. Δεν είχα ιδέα ότι έχουν στάβλους σε μια από τις ακριβότερες γειτονιές του Λονδίνου!

  12. Been there το ’10, ωραία η πόλη, η pudding μούφα 😄

  13. Θα ήθελα να προσθέσω ότι μου θυμίζει Vieux Tours,στη Γαλλία,η συγκεκριμενη αρχιτεκτονική

  14. York!! Υπέροχη πόλη! Την λάτρεψα. Κάνοντας βόλτα στην περιοχή Shamples είδα κι ένα κατάστημα που έχει Χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια όλο τον χρόνο. Χειροποίητα και πανέμορφα. Αν βρω σε ποιο φάκελο τις έχω αποθηκεύσει,θα ανεβάσω φωτογραφίες.

  15. 3 ωρίτσες με το τρένο 🚆 και είναι μια φανταστική μονοήμερη όταν πάω κάποια στιγμή στο Λονδίνο

  16. Έχουν εμπνευστεί και τη Διαγώνιο Αλέα από τα shambles. Έχει υπέροχα μικρά μαγαζάκια με πράγματα αλλά και magic potions <3

  17. Το ωραίο είναι ότι διατήρησαν το μεσαιωνικό χρώμα του δρόμου και των σπιτιών, αυτό σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΥπουργείοΠολιτισμού τους σέβονται τα χρήματα των φορολογουμένων για να διατηρούνται οι παραδοσιακές τοποθεσίες και παράλληλα να κερδίζουν από το Τουρισμό.

  18. Επίσης baby shambles το συγκρότημα του Pete Doherty πρωην τής Kate Moss

  19. Πήρε κάτι πρωτοβουλίες το φουμπου και μου επανέλαβε μερικά κείμενα, αλλάαα όλα καλά το διόρθωσα.