Ταξιδεύοντας νότια-νοτιοδυτικά από τη Χαβάη προς την Ανταρκτική, υπάρχει μια ε…


💥 Ταξιδεύοντας νότια-νοτιοδυτικά από τη Χαβάη 🇺🇸 προς την Ανταρκτική, υπάρχει μια ευθεία διαδρομή που διασχίζει τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας επτά φορές (7!!), αλλάζοντας ημέρα συνέχεια!

Σήμερα-αύριο-σήμερα-αύριο-σήμερα-αύριο-σήμερα-αύριο.

🟧 Να ναι καλά το Κιριμπάτι 🇰🇮 γι’ αυτό το μπερδεματάκι 💙 Και εξηγούμαι! Το Κιριμπάτι απλώνεται σε μεγάλη έκταση και η χώρα για να έχει μια “ενιαία” ώρα (UTC +12 με UTC + 14) και να διευκολύνονται οι μπίζνες, έπρεπε να γίνουν αυτά τα ζιγκ ζαγκ (που χάθηκαν αυτοί ε; τι έτος έχουμε;) στη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας!

Ταξιδεύοντας νότια-νοτιοδυτικά από τη Χαβάη προς την Ανταρκτική, υπάρχει μια ε... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

11 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Όταν πας από Ελλάδα στο πανέμορφο Σαν Φρανσίσκο ζεις την ίδια μέρα 34 ώρες. Λόγω ότι το Σαν Φρανσίσκο είναι -8 GMT και η Ελλάδα +2 GMT (10 ώρες διαφορά)

  2. Εκεί είναι να τους κάνεις αστεία με τον χρόνο… “-Ηρθα αύριο κ δεν σας βρήκα..
    -Ναι αλλά την επόμενη μέρα λειπατε για αυτό ήρθα πάλι χτες κ μου είπατε θα περάσετε προχτές”

  3. ✍️Η ιστορία λεει οτι όταν τα νησία του σημερινού Κιριμπάτι ήταν βρετανική αποικία, οι βρετανοι δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία στα πιο απομακρισμένα νησάκια που ήταν ακριβώς μετά την παλία γραμμή αλλαγής ημερομηνίας. Είχαν επικεντρωθει στα κυρίως νησια, τα Gilbert islands.
    Οταν έγινε ανεξάρτητο το Κιριμπάτι είχαν την ζωνη GMT +12 (ή UTC όπως λέγεται σήμερα) στα νησιά Gilbert και τα απο μακρυσμένα Phoenix και Line ήταν στις ζώνες UTC -11 και UTC -10.
    📅Τα γραφεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες στις αντίθετες πλευρές της γραμμής είχαν σοβαρό πρόβλημα. Ουσιαστικά μπορούσαν να επικοινωνούν μόνο μέσω ραδιοεπικοινωνιάς ή τηλεφώνου τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας όταν και οι δύο πλευρές βίωναν τις καθημερινές ταυτόχρονα.
    Έτσι, για να διευκολυνθούν όλοι, το Κιριμπάτι εισήγαγε αλλαγή ημερομηνίας για το ανατολικό του μισό στις 31 Δεκεμβρίου 1994, από τις ζώνες ώρας UTC -11 και UTC -10 σε UTC +13 και UTC +14.
    🎆Η αναθεώρηση της ζώνης ώρας του Κιριμπάτι σήμαινε ότι η γραμμή ημερομηνίας στην πράξη κινήθηκε ανατολικά έτσι ώστε τα νησιά Phoenix και Line, να ξεκινήσουν το έτος 2000 πριν από οποιαδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο πράγμα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, με το νησί Kiritimati να ήταν ουσιαστικά το πρώτο μερος της Γης που μπηκε στο 2000.
    📎Υπόψη οτι πολλές χώρες του Ειρηνικού δεν ειδαν με καλό μάτι την αλλαγή αυτή γιατί θα έχαναν αντιστοιχα την τουριστική ατραξιον να είναι οι πρωτες χώρες που θα έβλεπαν το 2000!!!