Υπάρχει μια λιλιπούτεια σιδηροδρομική γραμμή πλάτους 60 μόλις εκατοστών που πε…


🚂 Υπάρχει μια λιλιπούτεια σιδηροδρομική γραμμή πλάτους 60 μόλις εκατοστών που περνάει πάνω από τις πετρόκτιστες γέφυρες του Ντε Κίρικο και συνδέει τον Βόλο με τις Μηλιές, μια απόσταση 28 χιλιόμετρων.

🚂 Το τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο λέγεται Μουτζούρης με τ’ όνομα. Είναι ηλικίας 120 ετών και έχει ξύλινα βαγόνια και εξώστες. Περνάει από τα σημαντικότερα και πιο παραδοσιακά χωριά του Πηλίου και μπορείς να χαζέψεις το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την ευκαιρία.

🚂 Η γραμμή όπως σας είπα είναι μικροσκοπική και πρέπει να ναι από τις στενότερες παγκοσμίως. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο.

🚂 Για πολλά χρόνια αποτελούσε το μοναδικό μέσο για να ταξιδέψει κανείς ως τις Μηλιές, όμως σταδιακά με τη διάνοιξη δρόμων και τη χρήση λεωφορείων η λειτουργία του Μουτζούρη κρίθηκε ασύμφορη και τα δρομολόγια άρχισαν να μειώνονται.

🚂 Το τρενάκι σφύριξε για τελευταία φορά μια μαύρη Κυριακή, στις 20 Ιουνίου του ’71. Στολίστηκε με λέλουδα στη μηχανή και πραγματοποιήσε το τελευταίο του δρομολόγιο (μέχρι το επόμενο).

🚂 Έκτοτε οι προσπάθειες ήταν πολλές ώστε ο Μουτζούρης να ξανακάνει το αγαπημένο δρομολόγιο. Πέρασαν 25 χρόνια μέχρι να ξαναπάρει μπρος από τα Λεχώνια με κατεύθυνση τις Μηλιές, κάνοντας μια διαδρομή 15 περίπου χλμ σε 90 λεπτάκια. Μη φανταστείτε ότι πάει με τις μπάντες, max φτάνει τα 20 χλμ/ώρα.

🚂 Α! Πριν κλείσω: να αναζητήσετε στις Μηλιές το πανδοχείο φάντασμα μέσα σε ένα γκρεμό, ακριβώς απέναντι από τον νέο σταθμό.

🚂 Εδώ κοντά ΛΕΓΕΤΑΙ ότι βρίσκεται κι η σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα, γιου του Κρόνου και δασκάλου του Αχιλλέα. Ο Χειρώνας ύπηρξε μεγάλος μύστης της αστρονομίας, της μαγείας και της φιλοσοφίας.

Υπάρχει μια λιλιπούτεια σιδηροδρομική γραμμή πλάτους 60 μόλις εκατοστών που πε... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

46 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Η διαδρομή είναι όντως γραφική. Οι τουρίστες ξυπνάνε αξημέρωτα για εισιτήρια, παρότι ανοιχτού τύπου, οι θέσεις είναι προκαθορισμένες.
    Το πιο χαριτωμένο της διαδρομής είναι ότι στο τέλος της, σταματάει η γραμμή.
    Ο συρμός πρέπει να γυρίσει, κυριολεκτικά, προς την αντίθετη κατεύθυνση:
    Έχει τελετουργικό:
    Κατεβαίνουν οι άντρες, και προσπαθούν να το γυρίσουν όλοι μαζί. Στην αρχή, υπάρχει -δήθεν- εμπόδιο, κώλυμα, και γίνεται χαμός από φωνές και πειράγματα. Και αφού πέσει πολλή προσπάθεια, τελικά ξεμπλοκάρει ως δια μαγείας και πέφτει χειροκρότημα και ενθουσιώδη σφυρίγματα… αν δε, μάθουν ότι υπάρχουν Κύπριοι ή άλλοι επισκέπτες τους καλούν ειδικά να σπρώξουν πρώτοι…
    Φοβερή εμπειρία! Έχω βίντεο

  2. Απίστευτη εμπειρία είχα πάει με την οικογένειά μου στον σταθμό… Μας έπιασε η νύχτα αλλιώς θα ξεκινούσαμε με τα πόδια να κάνουμε την διαδρομή.

  3. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ βαλ’τε ενα τεστ και στον εαυτο σας για το χαρακτηριστικό της γέφυρας που φαίνεται!! Ενα χίντ θα δώσω, πως εχει στροφή που κάνουν οι ράγες πάνω στη γέφυρα που είναι σχετικά ευθεία.. Σε βιντεο και φωτο παιδιων εδω φαινεται! Επισης πες μας, βρίσκεται στο τοπ 3 στενότερων γραμμών του κόσμου;;; Δίνω τροφή για σχόλια…

  4. εγώ πέρσι που πήγα και ήθελα να κάνω την γνωστή αυτή βόλτα, το είχαν κλειστό το δρομολόγιο επειδή είχε ζέστη! Για λόγους και καλά φωτιάς. Ελλαδαρα

  5. Μένω μόνιμα , τα τελευταία 10 χρόνια, πολύ κοντά στο σταθμό της Άνω Γατζεας! Με το τρενάκι δεν έχω πάειβόλτα, αλλά τοδρομολόγιο το κάνω με τα πόδια αρκετά συχνά, ειδικά στις καραντινες μας ξελασπωσε!!!!

  6. … βέβαια το να καταφέρεις να κλείσεις θέση με το Μουτζούρη είναι λιγότερο πιθανό από το να κερδίσεις το τζόκερ!
    …και συμπληρώνοντας τα ανωτέρω σχόλια – υπό μια άλλη έννοια – λίγη μαγεία από το Hogwarts είναι απαραίτητη τελικά!

  7. Να προσθέσω και εγώ ότι το 1903 αυτός που εισηγήθηκε την πρόταση για επέκταση των γραμμών του τρένου από τα Λεχώνια στις Μηλιές ήταν ο προπάππους μου Αργύρης Φιλιππίδης, τότε δήμαρχος των Μηλεων.

  8. Ονειρικη διαδρομή, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

  9. Η σκηνή της άφιξης​ της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” είναι γυρισμένη στον σταθμό των Άνω Λεχωνίων.

  10. Και απίστευτα ομορφη είναι η διαδρομη στις ραγες για πεζοπορια! Σε ολες τις εποχες του χρονου, η φυση αλλαζει χρωματα και το τοπιο ειναι μαγευτικο! 😍 Το φθινοπωρο καστανοξανθη, την ανοιξη παπαρουνοχαμομηλατη😜 και ο παγασητικος απλωνεται μπροστά σου σε καθε ξεφωτο!

  11. Προτείνω επίσης τρένο Θεσσαλονική Φλώρινα δυο βαγόνια όλα κ ολα με την πορτα του μηχανοδηγου ανοικτη να βλέπεις την διαδρομή από το μπροστινό τζάμι του τρένου. Η διαδρομή έχει πολλά τούνελ, βλάστηση και κομμάτι δίπλα στη λίμνη!

  12. Η γέφυρα ντε κυρικο είναι η μοναδική που είναι ταυτόχρονα και στροφή του τρένου! Δηλαδή το τρένο αλλάζει πορεία πάνω στην γέφυρα!!!

  13. MyTu Lpa Mina Synnefaki Rania Mg Christine Adamou Σε ένα μήνα, στα παλιά μας στέκια 😅😎💕

  14. Κατα τη χρονικη περιοδο 1955 εως 1962 ,τις Αποκριες στολιζαν τον Μουτζουρη και τον”εντυναν” δρακο και απο πανω κοπελες πετουσαν στον συγκεντρωμενο κοσμο, σοκολατες και καραμελες.Τοτε το τραινακι εφτανε μεχρι τον σημερινο σιδ/κο σταθμο του Βολου..Η εικονα αυτη ειναι μια παραμυθενια παιδικη αναμνηση μου.

  15. Τι ωραίο κείμενο… Θα μπορούσε να υπάρξει στα αγγλικά αναρωτιέμαι..? Ήθελα να το στείλω σε κάποιους φίλους αλλά δεν μιλούν ελληνικά…

  16. Ένα ταξίδι που πρέπει όλοι να το κάνουμε και να το μάθουμε…Εμπειρία και ομορφια

  17. Vivian Tarsouna έχεις πληροφορίες σχετικά με το θέμα; Μηλιωτισα γαρ! 😎

  18. Υπέροχη,επίσης,κ η συγκεκριμένη διαδρομή για πεζοπορία!Προσοχή στα δρομολόγια για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως…😉😉

  19. Χαίρομαι παρα πολυ που, βρίσκεται ανάμεσα στα τόσα σπουδαιότητα μέρη που έχεις αναφέρει, βρίσκεται και τρενάκι του Βόλου. Υπέροχη διαδρομή. Έχει να προσφερει πολλα η Θεσσαλία. ( αν δεν παινεψεις το σπίτι σου, θα πεσει να σε πλακωσει)

  20. Πανέμορφη η διαδρομή με το Μουτζούρη μας..οι περισσότεροι βολιωτες έχουμε περπατήσει σαν παιδιά στις ράγες του κ έχουμε κάνει πάνω από 4 με 6 φορές τη μαγική διαδρομή του στο μαγευτικό Πήλιο…Χαίρομαι ιδιαίτερα❤️

  21. Φανταστική εμπειρία,με μια επίσης υπέροχη διαδρομή.Να την κάνετε όσοι δεν πήγατε μέχρι τώρα.

  22. Για πολλούς φίλους του σιδηρόδρομου θεωρείται η ομορφότερη διαδρομή στην Ευρώπη. Κακώς δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η διαδρομή εώς τον Βόλο.

  23. Βίντεο με το τρενάκι να κάνει αναστροφή στο σταθμό στις Μηλιές

  24. My two cents: Φανταστική προβατίνα στο καφενείο/εστιατόριο στο σταθμό στις Μηλιές 💛 Τουλάχιστον 6-7 χρόνια πριν που το είχα κάνει

  25. Να πούμε επίσης και πως στον σταθμό της Άνω Γατζέας υπάρχει παλιό ελαιοτριβείο που λειτουργεί ως μουσείο.

  26. ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ
    Μια σημαντική πληροφορία που σχεδόν όλοι δεν το γνωρίζουμε είναι ότι η μεταλλική γέφυρα φέρει το όνομα του αρχιμηχανικού του έργου, του Evaristo de Chirico, αλλά έχει σχεδιαστεί από τον εξειδικευμένο σε μεταλλικές γέφυρες, γερμανό μηχανικό Gerhard Schneider!
    (Μια πληροφορία από τον κ. Nikos Pachtas , μιας κ εγώ νόμιζα ότι ο ντε Κίρικο την είχε σχεδιάσει! )

    Επίσης , σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει σήμερα ο Μουτζούρης και να διατηρηθεί έπαιξε η Μελίνα Μερκούρη! Σήμερα πλέον θεωρείται Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς!