Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η κεφαλαλγία.


Η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως (ΚΤΤ). Πρόκειται για έναν διάχυτο, ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο που συνοδεύεται από ένα αίσθημα πίεσης στο μέτωπο, στις πλαϊνές πλευρές ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τον αυχένα. Η διάρκεια του πονοκεφάλου μπορεί να ανέρχεται από 30 λεπτά μέχρι 7 ημέρες. Ο πόνος κατά κανόνα δεν είναι έντονος, είναι συνεχής και τείνει να επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι πάσχοντες σπάνια εμφανίζονται στο γιατρό για λήψη συμβουλών.Η ημικρανία από την άλλη πλευρά, διαφέρει από τον απλό πονοκέφαλο, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά του πόνου όσο και ως προς την ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων. Η ημικρανία διαχωρίζεται σε δύο κύριους τύπους με ή χωρίς αύρα και περιγράφεται ως η κατάσταση υποτροπιάζουσων κεφαλαλγιών, που συχνά σχετίζονται με φωνοφοβία, φωτοφοβία και ναυτία, ενώ επιδεινώνονται με την κίνηση. Ο πόνος ξεκινά από τη µια µεριά του κεφαλιού, επεκτείνεται σε όλο το κεφάλι και σφύζει όπως η καρδιά ή χτυπά σαν σφυριές. Οι ημικρανίες διαρκούν από 4 έως 72 ώρες.Πολλοι πάσχοντες από ημικρανία εμφανίζουν προειδοποιητικά συμπτώματα έως 1 ημέρα πριν την έναρξη της κεφαλαγίας. Τα συμπτώματα αυτά μπορει να περιλαμβάνουν:
ψυχρότητα των άκρων χεριών και ποδιών,λαιμαργία για συγκεκριμένες τροφές π.χ σοκολάτα,χασμουρητά,μεταβολές της διάθεσης
Ποια τα αίτια;
Τα αίτια των πονοκεφάλων και των ημικρανιών θεωρείται ότι αποτελούν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα στους παράγοντες που ενεργοποιούν τις ημικρανίες περιλαμβάνονται:Η κληρονομικότηταΤ,ο stress, η κατάθλιψη & οι κρίσεις πανικού,Οι ορμονικές αλλαγές, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση, η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα,Η κακή εφαρμογή γυαλιών και ανωμαλίες στην όραση,Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, ο θόρυβος, η τηλεόραση οι υπολογιστές, οι αλλαγές στον καιρό
Ποιος ο ρόλος της διατροφής;
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες ευθύνονται κατά ένα ποσοστό για την εκδήλωση ημικρανίας.
Τροφικές αλλεργίες / ευαισθησίες
Μελέτες δείχνουν ότι ουσίες όπως η τυραμίνη, η τυροσίνη, το όξινο γλουταμινικό νάτριο ή MSG, η ασπαρτάμη, η καφείνη, τα θειώδη άλατα, τα νιτρικά άλατα και η ισταμίνη μπορεί να ευθύνονται για ένα ποσοστό πάνω από το 30% για την εμφάνιση ημικρανιών.
Έλλειψη βιταμινών
Οι πάσχοντες από ημικρανίες συχνά παρουσιάζουν έλλειψη σε μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), συνένζυμο Q10 και βιταμίνη D. Καθεμιά από αυτές τις βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.
Παράλειψη γευμάτων
Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι αν κάποιος είναι νηστικός για περισσότερο από 4-5 ώρες τα αποθέματα γλυκόζης θα εξαντληθούν, τα επίπεδα στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η κεφαλαλγία.
Αφυδάτωση
Μια άλλη διατροφική συνήθεια που συχνά οδηγεί σε κεφαλαλγίες γιατί παραλείπουμε ή «ξεχνάμε» να πιούμε στη διάρκεια της ημέρας είναι το νερό. Όταν τα επίπεδα υδάτωσής μας είναι χαμηλά, δημιουργούνται συχνά προβλήματα στον οργανισμό μας….mednutrition..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *