Αλκοόλ και λίπος στην κοιλιά…


Αλκοόλ και λίπος στην κοιλιά…

Τρίτος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Αν και σε μικρές ποσότητες η κατανάλωση αλκοόλ π.χ. κόκκινου κρασιού μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, η υπερκατανάλωσή του μεταξύ άλλων συνδέεται άμεσα με την αύξηση κοιλιακού λίπους.

Γιατί το αλκοόλ αυξάνει το λίπος στην κοιλιά;

Αρχικά, θα ξεκινήσω λέγοντας πως το αλκοόλ είναι θερμιδικά πυκνό. Αυτό σημαίνει πως σε μικρή ποσότητα αποδίδει αρκετές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες, όσες περίπου και ένα γραμμάριο λίπους το οποίο αποδίδει 9 θερμίδες!

Άρα, το αλκοόλ αποδίδει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες και σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος!

Τα παραπάνω συνεπάγονται πως η υπέρμετρη κατανάλωση του αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους – λίπους στο σώμα και κατ’ επέκταση και στην περιοχή της κοιλιάς.

Παράλληλα, το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως οι θερμίδες που έρχονται από το αλκοόλ δεν προσφέρουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν με τη μορφή λίπους.

Ταυτόχρονα, όντας κενές, οι θερμίδες από το αλκοόλ δεν επιφέρουν κορεσμό (δε μας χορταίνουν). Απεναντίας, φαίνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και εναπόθεση λίπους.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μελετών;
Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και λίπους στην κοιλιά τα αποτελέσματα μελετών είναι σαφή. Αρχικά, φαίνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την οξείδωση (καύση) λίπους και οδηγεί την εναπόθεση του λίπους αυτού στην περιοχή του κορμού – της κοιλιάς.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του αλκοόλ στην εναπόθεση λίπους στην κοιλιά δε σταματούν εδώ. Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως…

Όσοι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ!

Μάλιστα φαίνεται πως και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το λίπος στην κοιλιά. Σε παρόμοια μελέτη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά αλλά λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα έτειναν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Ενώ εκείνοι που έπιναν λιγότερο συχνά, αλλά κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα ποτά τις μαζεμένα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Αν το απλουστεύσουμε λοιπόν θα λέγαμε, όχι πολύ αλκοόλ και όχι πολύ μαζί!…Κ.Μπακόπουλος…

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *