Ενεργειακό ισοζύγιο και λίπος στην κοιλιά..


Ενεργειακό ισοζύγιο και λίπος στην κοιλιά..

Πρώτος βασικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κοιλιακό λίπος είναι το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Με πιο απλά λόγια αν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής είναι περισσότερες από αυτές που χρειαζόμαστε τότε η περίσσεια αποθηκεύεται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους.

Αν λοιπόν το βάρος σας αυξάνεται συνεχώς αυτό σηματοδοτεί πως καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε καθημερινά. Οι θερμίδες αυτές αυξάνουν το λίπος σε όλο το σώμα και κατ’ επέκταση και στην περιοχή της κοιλιάς.

Ζάχαρη, φρουκτόζη και λίπος στην κοιλιά..

Δεύτερος παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είτε μέσω τροφίμων είτε μέσω ροφημάτων. Για παράδειγμα, τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε σάκχαρα που σχετίζονται με αυξημένο λίπος στην κοιλιά αποτελούν τα:

Γλυκά
Αναψυκτικά τύπου cola με ζάχαρη
Συσκευασμένοι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης
Τσάι με προσθήκη ζάχαρης
Σφολιατοειδή
Επεξεργασμένα αρτοπαρασκευάσματα με ζάχαρη (crackers, κριτσίνια)
Δημητριακά πρωινού με προσθήκη ζάχαρης κ.α.
Μάλιστα, οι μελέτες των τελευταίων ετών εστιάζουν κυρίως στα αναψυκτικά και τα ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.

Φαίνεται πως η κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών με πρόσθετα σάκχαρα (είτε ζάχαρη, είτε φρουκτόζη) αυξάνει σημαντικά το κοιλιακό λίπος. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μελετών που υποδεικνύουν πως…

Υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν το 25% των θερμίδων τους από ροφήματα με προσθήκη φρουκτόζης είχαν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής. Λόγω της υγρής φύσης τους τα αναψυκτικά και τα ροφήματα είναι εύκολο να καταναλωθούν καθώς δεν απαιτούν μάσηση. Ως εκ τούτου, μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να αυξήσουν σημαντικά τόσο τις θερμίδες όσο και τα πρόσθετα σάκχαρα που καταναλώνουμε, δίχως παράλληλα να επιφέρουν τον κορεσμό.

Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη ζάχαρη και τα πρόσθετα σάκχαρα, ιδίως αν αυτά προέρχονται από υγρά τρόφιμα όπως αναψυκτικά και ροφήματα….Κ.Μπακόπουλος..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *