Ύπνος και αυξημένο λίπος στην κοιλιά…


Ύπνος και αυξημένο λίπος στην κοιλιά…

Όπως διαπιστώνετε δεν ευθύνεται μόνο η διατροφή για το λίπος στην κοιλιά. Υπάρχουν και άλλο μη-διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος. Ένας από αυτούς είναι η έλλειψη ύπνου.

Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνδέονται με αύξηση βάρους και πιθανόν αύξηση κοιλιακού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα πολυετούς μελέτης…

Οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος 15 κιλά συγκριτικά με όσες κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες.

Φαίνεται λοιπόν πως πέραν της διατροφής η λύση στο αυξημένο κοιλιακό λίπος ίσως βρίσκεται στο μαξιλάρι σας…

Εμμηνόπαυση και αυξημένο κοιλιακό λίπος..

Αν έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση τότε θα συμφωνήσετε μαζί μου… Στη χρονική περίοδο αυτή το λίπος στην κοιλιά αυξάνεται γρήγορα και εύκολα στην πλειονότητα των γυναικών. Βασική αιτία για την αύξηση του κοιλιακού λίπους στην εμμηνόπαυση είναι το ορμονικό προφίλ και πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα οιστρογόνων.

Πολύ πριν την εμμηνόπαυση, στην περίοδο της εφηβείας παρατηρείται αύξηση οιστρογόνων που οδηγεί σε εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γοφών και των μοιρών. Η αύξηση αυτή προετοιμάζει το γυναικείο σώμα για πιθανή εγκυμοσύνη.

Στην εμμηνόπαυση όμως τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, έτσι η εναπόθεση του λίπους παύει να υφίσταται στην περιοχή των γοφών και των μοιρών και πλέον το λίπος αποθηκεύεται πιο εύκολα στον κορμό και στην περιοχή της κοιλιάς.

Μάλιστα το πόσο λίπος θα αποθηκευτεί στην περιοχή της κοιλιάς μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται πως σχετίζεται με την ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως…

Οι γυναίκες που ολοκληρώνουν την εμμηνόπαυση σε νεότερη ηλικία τείνουν να αποκτούν λιγότερο κοιλιακό λίπος!

Stress, αύξηση βάρους και λίπος στην κοιλιά..

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι το στρες (stress). Όταν ακούτε τη λέξη στρες θέλω να θυμάστε την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια όταν βρισκόμαστε κάτω από καταστάσεις έντονου στρες.

Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως αρχικά, η υψηλή έκκριση κορτιζόλης οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση βάρους – λίπους. Ακόμη πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός πώς η κορτιζόλη προάγει την εναπόθεση λίπους στην ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Αν λοιπόν έχετε ακούτε συχνά τη φράση «το άγχος παχαίνει» φαίνεται πως σε ένα βαθμό έχει μία επιστημονική βάση…Κ.Μπακόπουλος..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *