Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για τους αθλητές και τους αθλούμενους ???


Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για τους αθλητές και τους αθλούμενους ???

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για όλους μας, ένα παραπάνω, όμως, για τους αθλητές και τους αθλούμενους. Τι είναι καλό να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την άθληση και πώς μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφησή του;
Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό της αιμοσφαιρίνης και είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά επαρκούς ποσότητας οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Το οξυγόνο, δε, είναι απαραίτητο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργούν οι μύες μας.

Όσον αφορά τους αθλητές και αθλούμενους, οι ανάγκες για οξυγόνο, και άρα για επάρκεια σιδήρου, είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς υψηλές είναι και οι απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει το μυϊκό τους σύστημα στη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Άθληση και ανεπάρκεια σιδήρου.
Η κάλυψη των αναγκών του σώματος σε σίδηρο είναι πολύ σημαντική για όσους αθλούνται. Ωστόσο, πολλοί αθλητές και αθλούμενοι δεν φροντίζουν για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής τους, ενώ άλλοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα σιδήρου. Παράλληλα, ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την άθληση ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανεπάρκεια σιδήρου στους αθλητές και στους αθλούμενους.
Ενδεικτικά, σε αυτούς περιλαμβάνονται: η έντονη εφίδρωση (ο σίδηρος χάνεται με τον ιδρώτα), η γαστρεντερική αιμορραγία (η οποία εμφανίζεται σε δρομείς), η βαριά εμμηνόρροια στις αθλήτριες κ.ά..
Συνοψίζοντας, μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου διατρέχουν :

οι έφηβοι και νεαροί αθλητές, λόγω των αυξημένων αναγκών σε σίδηρο, λόγω της ανάπτυξης
οι γυναίκες αθλήτριες και αθλούμενες-όσοι ασχολούνται με αθλήματα αντοχής
οι χορτοφάγοι
όσοι δίνουν τακτικά αίμα.
Οι δύο μορφές του σιδήρου.
Το σώμα μας προσλαμβάνει σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Σε αυτές υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου: ο αιμικός και ο μη αιμικός:

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, θαλασσινά).
Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές και σε προϊόντα εμπλουτισμένα με σίδηρο (δημητριακά πρωινού, φακές, σπανάκι, φασόλια, ξηροί καρποί, κολοκυθόσποροι, σόγια, ορισμένα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και βερίκοκα κ.λπ.).
Από τις δύο αυτές μορφές, το σώμα μας απορροφά καλύτερα τον αιμικό σίδηρο…mefrontizo..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *