Ο αδιάκοπος κύκλος απώλειας ελέγχου με το φαγητό


«Είναι βράδυ και μόλις έχω τελειώσει τις δουλειές μου. Η μοναδική ώρα που μπορώ να αφιερώσω στον εαυτό μου, να μείνω μόνη μου, να χαλαρώσω. Πριν από λίγο έφαγα το βραδινό μου, μία σαλάτα, γιατί ξεκίνησα δίαιτα…πάλι. Όμως τώρα στο μυαλό μου έχει αρχίσει να στριφογυρίζει η ιδέα της σοκολάτας που έχω κρυμμένη στο ντουλάπι για ώρα ανάγκης. Δεν πρέπει να την φάω…δεν πρέπει να σπάσω την δίαιτα μου…όμως την θέλω…δεν θα ησυχάσω αν δεν φάω λίγη σοκολάτα…θα φάω μόνο λίγο, μόνο ένα κομματάκι και μετά τέλος…Λίγη σοκολάτα…λίγα μπισκότα …λίγο τυρί με ψωμί, α έχει μείνει και ένα κομμάτι τυρόπιτα στο φούρνο…και το φαγητό που άφησαν τα παιδιά…ας φάω και την υπόλοιπη σοκολάτα, εξάλλου τώρα την χάλασα την δίαιτα! Τι γουρούνα που είμαι! Πάλι δεν κατάφερα να κρατήσω την δίαιτα, πάλι τα χάλασα όλα! Είμαι χοντρή και άχρηστη!»

Όταν αυτός ο αδιάκοπος κύκλος απώλειας ελέγχου με το φαγητό και τύψεων έχει εγκαθιδρυθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μιλάμε για ύπαρξη μίας πολύ συχνής Διατροφικής Διαταραχής, της Υπερφαγίας ή αλλιώς Binge Eating Disorder.

Υπερφαγία: Κριτήρια

Επανειλημμένα επεισόδια Υπερφαγίας όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα
Κατά την διάρκεια αυτών των επεισοδίων υπάρχει μεγάλη αίσθηση απώλειας ελέγχου
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων συμβαίνουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα: α)το άτομο τρώει πιο γρήγορα από τον συνηθισμένο ρυθμό, β)το άτομο τρώει μέχρι να νιώσει δυσφορία, γ)το άτομο τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάει, δ)το άτομο τρώει μόνο του γιατί νιώθει ντροπή και αμηχανία, ε)το άτομο νιώθει αηδία για τον εαυτό του και μεγάλες ενοχές, ζ)υπάρχει έντονη δυσφορία μετά το επεισόδιο Υπερφαγίας
Τα επεισόδια Υπερφαγίας συμβαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες
Δεν χρησιμοποιούνται μέθοδοι εκκαθάρισης ή ελέγχου βάρους (εμετός, υπεργυμναστική κλπ) όπως στην Νευρική Βουλιμία
Ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν ερευνήσει την εμφάνιση της Υπερφαγίας στον πληθυσμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 3% του πληθυσμού καλύπτει τα κριτήρια της.

Στα παχύσαρκα άτομα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 8%, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό και στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Β. Όμως, ανάμεσα στα άτομα που επισκέπτονται κάποιον ειδικό για να χάσουν βάρος, το 30% καλύπτει όλα τα κριτήρια της Διαταραχής.

Αν και το ποσοστό εμφάνισης στον γενικό πληθυσμό δεν είναι πολύ υψηλό, υπάρχουν πάρα πολλά άτομα με άτυπες μορφές της Υπερφαγίας. Καλύπτουν δηλαδή κάποια από τα κριτήρια. Για παράδειγμα, τα υπερφαγικά επεισόδια δεν είναι τόσο μεγάλα, αλλά το άτομο νιώθει πολλές ενοχές. Τα άτομα αυτά βιώνουν το ίδιο έντονο ψυχολογικό στρες και έχουν επίσης ανάγκη για βοήθεια.

Χαρακτηριστικά ατόμων με Υπερφαγία
Όλοι, κάποιες στιγμές της ζωής μας καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που θεωρούμε φυσιολογική. Μερικές φορές νιώθουμε και τύψεις γι’αυτό. Όμως, στα άτομα με Υπερφαγία, η κατάσταση αυτή είναι πολύ συχνή και συνοδεύεται από συναισθήματα που κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Το φαγητό τους προκαλεί μεγάλο στρες, έχουν ακατάστατες διατροφικές συνήθειες και συνήθως τρώνε κρυφά. Βιώνουν έντονα συναισθήματα αηδίας και ντροπής και κρύβουν το πρόβλημά τους. Το φαγητό αποτελεί το μέσο για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και όπως και οι ίδιοι δηλώνουν τρώνε χωρίς να πεινάνε, λόγω ανίας, άγχους ή μοναξιάς. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τελικά δεν νιώθουν καλά μετά την κατανάλωση φαγητού.

Τα άτομα αυτά έχουν συχνά βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού, αν και σε τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος τους αυξάνεται και μειώνεται (yo-yo effect). Η ενασχόληση με δίαιτες είναι πολύ συχνή αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει αν η Υπερφαγία προκαλείται εξαιτίας της δίαιτας ή τα άτομα ξεκινούν δίαιτα λόγω των Αδηφαγικών επεισοδίων. Πάντως, οι δίαιτες που ακολουθούν, σπάνια φτάνουν στο τέλος, και όταν φτάσουν, το βάρος δεν σταθεροποιείται αλλά αυξάνεται ξανά.

Τα άτομα με Υπερφαγία έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα σώματος όπως και όλα τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές. Συχνά εμφανίζουν και ψυχιατρικές ασθένειες όπως κατάθλιψη. Αρκετά από τα άτομα έπασχαν παλαιότερα από Νευρική Ανορεξία ή Νευρική Βουλιμία….Ιωαννα Κοντελε..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *