Τροφές που βοηθούν στον ύπνο ..


Τροφές που βοηθούν στον ύπνο ..
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης και σεροτονίνης. Ένα ποτήρι γάλα (ειδικά ζεστό) ή ένα μικρό γιαουρτάκι για βραδινό θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Οι ξηροί καρποί αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία. Περιέχουν τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και, στην περίπτωση των καρυδιών ή των αμυγδάλων, σεροτονίνη. Μία μικρή χούφτα αργά το απόγευμα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Μια ζεστή κούπα χαμομήλι, βαλεριάνα ή μέντα αποτελεί ακόμα μία φυσική λύση αντιμετώπισης της αϋπνίας. Τα ζεστά ροφήματα με βότανα, ενυδατώνουν τον οργανισμό και τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν το πνεύμα μας να χαλαρώσει και να μπει σε ρυθμούς ύπνου.

Η βρώμη, όπως και το γάλα βρώμης, εκτός του ότι βοηθάει σημαντικά τη διαδικασία πέψης, είναι πλούσια σε βιταμίνες B και D, ενώ περιέχει και μελατονίνη που είναι η ορμόνη του ύπνου. Επιπλέον, περιέχει αβενίνη και τριγονελλίνη, δύο ουσίες που μειώνουν δραστικά το άγχος και μας χαλαρώνουν.

Το μέλι αποτελεί ένα εξαιρετικό γλυκαντικό, μαλακώνει το λαιμό, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλει στη χαλάρωση του οργανισμού. Το μέλι, περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης και μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Η μπανάνα εκτός από ένα τέλειο σνακ, περιέχει μαγνήσιο και κάλιο που χαλαρώνουν τους μύες. Επιπλέον, περιέχει τρυπτοφάνη που εντός του οργανισμού μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, τις ορμόνες που ρυθμίζουν και επηρεάζουν τον ύπνο μας.

Άμυλο και προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και τα δημητριακά είναι γεμάτα βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθούν κι αυτά στην παραγωγή σεροτονίνης.

Όταν αναφερόμαστε στη σύνδεση διατροφής και ύπνου, πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και να σκεφτόμαστε πως δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά πως η καθημερινή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να ισορροπήσει μακροπρόθεσμα, ανάμεσα σε άλλα, και τον ύπνο μας. ..Nutripath..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *