Ύπνος…Το «αναβολικό» που πολλοί άνθρωποι αγνοούν ..


Ύπνος…Το «αναβολικό» που πολλοί άνθρωποι αγνοούν ..

Νιώθετε συχνά πεσμένοι και το κεφάλι σας βαρύ; Αισθάνεστε συνεχώς τα αποθέματα ενέργειάς να έχουν εξαντληθεί πριν καν ξεκινήσετε την προπόνησή σας; Τότε αναρωτηθείτε: «Κοιμάστε αρκετά;» Αν η απάντηση είναι «Όχι», πιθανότατα έχετε ανακαλύψει την αιτία του προβλήματος: Στις σκληρές προπονήσεις και στα απαιτητικά αθλήματα μπορείτε να επιτύχετε τις καλύτερες επιδόσεις σας, μόνο αν επιτρέπετε στον οργανισμό σας να ανακάμπτει πλήρως. Ο επαρκής, και υψηλής ποιότητας ύπνος είναι το κλειδί! Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Και γιατί πραγματικά ένας καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Αξίζει όμως να έχουμε κατά νου πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Επομένως, οι ακόλουθες πρακτικές συμβουλές είναι απλώς συστάσεις που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως αρχικό σημείο και να μάθετε μόνοι σας τι λειτουργεί πραγματικά για εσάς.

Ένας καλός ξεκούραστος ύπνος είναι κάτι που μαθαίνεται Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό πράγμα: Γνωρίζετε ότι μπορούμε να εκπαιδευτούμε στον να απολαμβάνουμε ένα ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο; Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε βελτιώθούμε στο τρόπο που προσεγγίζουμε τον ύπνο. Μάλιστα όσο περισσότερο «προπονούμαστε» στο να κοιμόμαστε καλύτερα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που λαμβάνουμε. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη στέρηση του ύπνου και να ακολουθούμε πιστά μια τακτική ρουτίνα ύπνου, στο βαθμό που η καθημερινοτητά μας το επιτρέπει. Αντί ο ύπνος να αποτελεί δευτερεύον κομμάτι των προπονήσεων σας, αναβαθμίστε το σε βασικό!. Αυτό όχι μόνο προωθεί τη φυσική κατάσταση και την ευεξία σας, αλλά υποστηρίζει επίσης και την υγεία σας. Επιπλέον, θα αντιληφθείτε οφέλη για το μυαλό και το σώμα, καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ρυθμίστε το εσωτερικό σας ρολόι..
Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι είναι να ακολουθείτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει νωρίς όλους τους αποτρεπτικούς παράγοντες, όπως φως και θόρυβος, αλλά και έντονες ψυχολογικές εκαταστάσεις όπως ενθουσιασμός και νεύρα. Φυσικά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αγνοήσουμε τους ψυχολογιούς παράγοντες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ένας σταθερός ρυθμός θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη ρουτίνα – υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει συνήθεια πριν από την άφιξη αυτών των στιγμών. Γιατί; Με την εκπαίδευση του εσωτερικού ρολογιού σας, υποστηρίζετε τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας. Αυτός ο όρος προέρχεται από το πεδίο της χρονοβιολογίας και περιλαμβάνει μια ποικιλία εσωτερικών ακολουθιών που επαναλαμβάνονται σε κύκλους 24 ωρών και ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες οργάνων. Ο επαρκής και τακτικός ύπνος ωφελεί αυτές τις διεργασίες μέχρι το κυτταρικό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε όταν έχετε σταθερό ρυθμό και ρουτίνα.
Σβηστά φώτα: Ώρα για μυική ανάπτυξη Ορισμένα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού: Σε αυτή την περίπτωση, ο διακόπτης φώτων είναι ο φίλος σας. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή. Στο σκοτάδι, το σώμα σας απελευθερώνει μελατονίνη – την ορμόνη που προκαλεί κόπωση και επομένως βαθύ ύπνο. Ο βαθύς ύπνος διεγείρει την απελευθέρωση της σωματοτροπίνης της αυξητικής ορμόνης, η οποία ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες. Το φως εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης και μπορεί να διακόψει τη διαδικασία ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να αποφύγετε το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά προτίμηση από μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
Διατροφή και ύπνος ..
Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγεται αμέσως πριν πάτε για ύπνο. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας έχουν αρκετή δουλειά στην διαδικασία της αναγέννησης κατά τη διάρκεια του ύπνου και την επεξεργασία των επιτευγμάτων της ημέρας – δεν χρειάζονται επιπλέον φόρτο. Οι γρήγορα διαθέσιμοι υδατάνθρακες, που καταναλώνονται μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Τα στερεά τρόφιμα αντί για τα υγρά μπορούν να συντομεύσουν το χρόνο που θα χρειαστείτε μέχρι να αποκοιμηθείτε. Η αποφυγή των προϊόντων με καφεΐνη πριν πάτε για ύπνο μπορεί επίσης να έχει νόημα. Ανάλογα με τον τρόπο που λαμβάνετε την καφεΐνη και τη ποσότητα που έχετε καταναλώσει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να κοιμηθείτε δύσκολα, να μειώσετε τον (βαθύ) ύπνο σας ή να μειώσετε την ποιότητα της ξεκούρασης της νύχτας σας.
pharmnet..Γ.Δ..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *