Trans – υδρογονωμένα λιπαρά και λίπος στην κοιλιά…


Trans – υδρογονωμένα λιπαρά και λίπος στην κοιλιά…

Τέταρτος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιά είναι η κατανάλωση trans ή αλλιώς υδρογονωμένων λιπαρών. Τα trans λιπαρά αποτελούν προϊόν επεξεργασίας και χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο στα τρόφιμα.

Τα trans – υδρογονωμένα λιπαρά αποτελούν την πιο ανθυγιεινή κατηγορία λιπαρών οξέων που συναντάμε στα τρόφιμα. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με πληθώρα αρνητικών επιδράσεων για την υγεία όπως αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιακές παθήσεις κ.α.

Παράλληλα, η κατανάλωση trans λιπαρών φαίνεται πως αυξάνει και το λίπος στην κοιλιά. Τα έως τώρα δεδομένα προκύπτουν από μελέτες σε πειραματόζωα ωστόσο τα αποτελέσματα θα λέγαμε πως είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως πειραματόζωα που κατανάλωναν trans λιπαρά αύξησαν το βάρος τους και είχαν 33% περισσότερο κοιλιακό λίπος από ό, τι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν μονοακόρεστα λιπαρά, παρά το γεγονός πως κατανάλωναν τόσες θερμίδες ώστε να διατηρούν σταθερό το βάρος τους!

Πώς δρουν τα trans λιπαρά στο κοιλιακό λίπος;
Φαίνεται πως η κατανάλωση trans λιπαρών, προάγει τη φλεγμονή και οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε το κοιλιακό λίπος μία καλή τακτική θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση trans λιπαρών. Θα δούμε όμως περισσότερα στους τρόπους αντιμετώπισης στη συνέχεια.

Πρωτεΐνη και λίπος στην κοιλιά..

Επόμενος στη σειρά παράγοντας που πιθανόν σχετίζεται με αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αρχικά, η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης επάγει το αίσθημα πληρότητας – κορεσμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, άρα και μειωμένη συνολικά θερμιδική πρόσληψη και κατ’ επέκταση μειωμένη εναπόθεση λίπους. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής οδηγεί σε ήπια αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποδεικνύουν πως…

Όσοι προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης έχουν τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης περίσσειας λίπους στην κοιλιά.

Τέλος, με βάση μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται πως η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής οδηγεί σε έκκριση ορμονών που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά (κοιλιακό λίπος). Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, αν θέλετε να αποφύγετε το πλεονάζον λίπος στην κοιλιά θα πρέπει να εξασφαλίσετε πως λαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσα στη μέρα σας…..Κ.Μπακόπουλος..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *