Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη! Μία υπέροχη παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικ…


Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη! Μία υπέροχη παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη με τραγανό χωριάτικο φύλλο που μυρίζει Γιάννενα. Είναι μία υπέροχη παραδοσιακή πίτα με πράσο και τυρί φέτα θρυμματισμένη που στα Γιάννενα την απολαμβάνουν συχνά!

Υλικά❣️
Πράσο 500 γρ.
Ελαιολαδο 3 κουταλιές
Γάλα 1/2 λίτρο
Γιαουρτι 1 κεσέ
Κρεμμυδι 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
Κεφαλογραβιέρα 250 γρ. τριμμένη
Φέτα 250 γρ. θρυμματισμένη
Αυγα 3 χτυπημένα
Για το φύλλο?
Χωριάτικο Φύλλο 6
Ελαιολαδο 1 κούπα
Βουτυρο Λίγο
Σουσαμι 2 κουταλιές

Είναι μία πίτα νοστιμότατη. Είναι υπέροχη και ακόμη και στον καλύτερο φούρνο της πόλης να πάτε, στην γεύση δε θα την φτάνει! Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής της πρασόπιτας:

Εκτέλεση?
Στην αρχή κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες τα πράσα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στην φωτιά με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε να μαλακώσουν καλά και να μείνουν χωρίς υγρά.

Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε και πάλι. Έπειτα τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Απλώνουμε στο τραπέζι ένα ένα τα έξι φύλλα και τα περνάμε με ένα πινέλο το μείγμα με το ζεσταμένο ελαφρώς λάδι το οποίο το έχουμε αναμείξει με το βούτυρο.

Ένα ένα τα τσαλακώνουμε σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο. Να μην είναι στρυμωγμένα αλλά και να χωρέσει και τα έξι φύλλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε ενώ ανακατεύουμε παράλληλα το γιαούρτι, την κεφαλογραβιέρα, τα πράσα, το κρεμμύδι που έχουμε σοτάρει και την φέτα.

Στο τέλος προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι ελαφρώς. Απλώνουμε με μία κουτάλα το υλικό πάνω στα φύλλα. Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά.

Αν ροδίσει πιο νωρίς την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Πριν το βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ελέγχουμε αν έχουν ροδίσει και από κάτω τα φύλλα. Αν δεν έχουν ροδίσει, αφήνουμε το πυρέξ στο δάπεδο της κουζίνας μόνο για 3-4 λεπτά στους 300 βαθμούς Κελσίου.

Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή Σας ❣️ Επιτυχία ❣️

Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη! Μία υπέροχη παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικ... 2


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *