Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκοσμίου Πόλεμο ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου το…


Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β’ Παγκοσμίου Πόλεμο ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το τελεσίγραφο του Ιταλού φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι για να επιτρέψει στα στρατεύματά του να διέρχονται από την Ελλάδα. Η περίφημη απόρριψη του Μεταξά γιορτάζεται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και από την Ελληνική Διασπορά στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας του ΟXΙ.

*******************************
Ο Ελληνικός Στρατός κατάφερε να σταματήσει προσωρινά την εισβολή και να σπρώξει τους Ιταλούς πίσω στην Αλβανία. Οι ελληνικές επιτυχίες ανάγκασαν τη ναζιστική Γερμανία να παρέμβει.

*******************************

Οι Έλληνες στρατιώτες απέκτησαν φήμη σε όλο τον κόσμο για το απίστευτο θάρρος και την έντονη αντίστασή τους κατά των ιταλικών και γερμανικών επιδρομών το 1940 και το 1941, αλλά και κατά τη διάρκεια των βάναυσων χρόνων υπό την κατοχή του Άξονα.

*******************************

Ιστορικές προσωπικότητες επαίνεσαν τους Έλληνες για τη δύναμη και την αφοσίωση τους στη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Ο εμβληματικός Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επαίνεσε τον ελληνικό λαό σε ομιλία του στο BBC κατά τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, δηλώνοντας : «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα πούμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

*******************************

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ τίμησε τους Έλληνες μόλις λίγους μήνες μετά την εισβολή του Άξονα, σημειώνοντας ότι το θάρρος τους ενέπνευσε όλη την Αμερική: “Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα σπίτια του ενάντια στην επιθετικότητα της Γερμανίας αφού είχε τόσο έντονα νικήσει την ιταλική απόπειρα εισβολής έχει ξεσηκώσει τις καρδιές μας και έχει προκαλέσει τη συμπάθεια ολόκληρου του αμερικανικού λαού”.

*******************************

Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνέλευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν είμαι σε θέση να δώσω το κατάλληλο εύρος ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδας».

*******************************

Ο Ιωσήφ Στάλιν, επαίνεσε τον ελληνικό λαό για το θάρρος του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά τη νίκη εναντίον των Γερμανών στο Στάλινγκραντ. Παραδέχθηκε ότι η αντίσταση της Ελλάδας ήταν ένα σημείο καμπής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας “Λυπάμαι γιατί γερνάω και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τον Ελληνικό Λαό, η αντίσταση του οποίου αποφάσισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

*******************************

Heroes fight like Greeks Winston Churchil

*******************************
Πηγές: Greekreporter, Wikipedia #οιανθρωποικαιημουσικηειναιπολυκουλ

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β' Παγκοσμίου Πόλεμο ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου το... 1


Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *