Ο κύκλος ζωής ενός άστρου…


Αστέρας στην Αστρονομία ονομάζεται κάθε ουράνιο σώμα που διατηρεί όλες εκείνες τις ιδιότητες του δικού μας Ηλίου. Συνεπώς όλοι οι αστέρες είναι Ήλιοι.
Ένας αστέρας γεννιέται σε νεφελώματα (διαστρικά σύννεφα σκόνης, υδρογόνου, ηλίου και άλλων ιονισμένων αερίων), όταν μία περιοχή του νεφελώματος καταρρεύσει από το βάρος της. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από μερικά εκατομμύρια μέχρι τρισεκατομμύρια έτη και η εξέλιξη του εξαρτάται πολύ από τη μάζα του.
Αστέρια μέσης μάζας αφού μετατραπούν αρχικά σε ερυθρούς γίγαντες και απωθείσουν τα αραιότατα εξωτερικά τους στρώματα, μετατρέπονται σε πλανητικά νεφελώματα, αφήνοντας τους αστρικούς πυρήνες αδρανείς οι οποίοι καταρρέουν βαρυτικά και μετατρέπονται σε λευκούς νάνους.
Αστέρια μεγάλης μάζας έχουν μικρότεροι διάρκεια ζωής διότι εξαντλούν τα πυρηνικά τους καύσιμα γρηγορότερα. Μετατρέπονται σε κόκκινους υπεργίγαντες και έπειτα εκρήγνυνται ως υπερκαινοφανείς αστέρες (supernova), την ίδια στιγμή που ο κεντρικός τους πυρήνας αδυνατεί να αντισταθεί στην ίδια του τη βαρύτητα και καταρρέει. Το αντικείμενο που μένει είναι απίστευτα συμπυκνωμένο. Αυτά τα αντικείμενα είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες.
Το τι θα συμβεί αφού ένας αστέρας μικρής μάζας (μικρότερη της μισής μάζας του Ήλιου) παύσει να παράγει ενέργεια από σύντηξη δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί διότι είναι οι μακροβιότεροι «ζωντανοί» αστέρες, καθώς η δυνάμει διάρκεια ζωής τους είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από τη σημερινή ηλικία του ίδιου του Σύμπαντος.

Πηγή: el.wikipedia

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #LifeCycleOfStars #Nebula #Sun #RedGiant #PlanetaryNebula #Supernova #WhiteDwarf #NeutronStar #BlackHole

Ο κύκλος ζωής ενός άστρου... 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *