Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανικό υπολογιστή με τον οποίο προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών. Επίσης, ήταν σχεδιασμένος για να υπολογίζει την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων (στην Ολυμπία, τη Νεμέα, την Ισθμία, τους Δελφούς και τη Δωδώνη). Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.
O μηχανισμός κατασκευάστηκε πιθανότατα στην Ποσειδώνια Σχολή της Pόδου από κάποιον ιδιοφυή μηχανικό. O Kικέρων, που επισκέφτηκε το νησί το 79/78 π.X., αναφέρει την κατασκευή παρόμοιας συσκευής από τον στωικό φιλόσοφο Ποσειδώνιο τον Aπαμέα.
Στο Μηχανισμό συναντάμε την εφαρμογή της θεωρίας του Ίππαρχου, πατέρα της Αστρονομίας, ο οποίος από την πατρίδα του τη Νίκαια της Βιθυνίας επισκέφτηκε τη Ρόδο μεταξύ του 146-128 π.Χ. και ανέπτυξε τη θεωρία του για τη μεταβλητή κίνηση της Σελήνης εξ αιτίας της ελλειπτικής τροχιάς της γύρω από τη γη. Ο μηχανισμός φαίνεται να προέρχεται από μία μακρά παράδοση αστρονομικών παρατηρήσεων, υπολογισμών και κατασκευής οργάνων, που συνεχίστηκε από τον Αρχιμήδη με τη σχεδίαση των πλανηταρίων του και των μηχανικών σφαιρών του.
Η ανακάλυψη του μηχανισμού έγινε έπειτα από την ανάσυρση ενός ναυαγίου ανοικτά των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου, μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης το 1901.

Πηγή: digitalculture.gov.gr

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *