Ο πλανήτης Ποσειδώνας…


Ο πλανήτης Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και ο τέταρτος μεγαλύτερος πλανήτης σε διάμετρο, με τη μάζα του να είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα (πολλές φορές ονομάζεται παγωμένος γίγαντας) που δεν αποτελείται πρωτίστως από πετρώματα ή από κάποια άλλη στερεή ύλη, αλλά κυρίως από νερό, αμμωνία και λιωμένους πάγους μεθανίου, καθώς επίσης από υδρογόνο και ήλιο, τα οποία δημιουργούν μόνο μία εξωτερική στρώση.
Η ανακάλυψη της ύπαρξης του πλανήτη οφείλεται στο Γάλλο μαθηματικό Urbain Jean Joseph Le Verrier χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά, καθώς κάνοντας μόνο αριθμητικούς υπολογισμούς και χρήση τύπων, προέβλεψε την ύπαρξη και τη θέση του Ποσειδώνα, ως εξήγηση των αποκλίσεων στην τροχιά του Ουρανού.
Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία αποτυπώνονται με την καλύτερη μέχρι σήμερα ευκρίνεια, οι δακτύλιοί του. Εκτός από τους δακτυλίους, διακρίνονται και τα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά (π.χ. διάφορες ζώνες) του πλανήτη. Ακόμα, πάνω αριστερά του Ποσειδώνα φαίνεται λαμπρός (λόγω μεγάλης ανακλαστικότητας) ο Τρίτωνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ενώ στην περιοχή γύρω του φαίνονται και άλλα έξι (Γαλάτεια, Ναϊάδα, Θάλασσα, Λάρισσα, Πρωτέας, Δέσποινα) από τα 14 γνωστά φεγγάρια του.

Εικόνα: NASA, ESA, CSA, STScI
Πηγές: astro.planitario.gr, el.wikipedia

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #Neptune #Triton #Galatea #Naiad #Thalassa #Despina #Proteus #Larissa #JamesWebb #GasGiant #IceGiant

Ο πλανήτης Ποσειδώνας... 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *