Ο Yπερκαινοφανής Aστέρας 1987Α (Supernova 1987A)


Ο Yπερκαινοφανής Aστέρας 1987Α (Supernova 1987A)

Ο Υπερκαινοφανής 1987A ήταν μια αστρική έκρηξη που σημειώθηκε στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (έναν γειτονικό μας νάνο γαλαξία), σε απόσταση περίπου 168.000 ετών φωτός από τη Γη. Το φως του έφθασε στη Γη στις 23 Φεβρουαρίου 1987 και ως ο πρώτος χρονικά υπερκαινοφανής που ανακαλύφθηκε εκείνο το έτος, πήρε τη συμβολική ονομασία 1987A. Η φωτεινότητά του κορυφώθηκε τον Μάιο του 1987 και μετά έγινε αμυδρότερο τους επόμενους μήνες. Οι δακτύλιοι στην εικόνα βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και φαίνονται υπό προβολή. ∆ηµιουργήθηκαν από ύλη που είχε εναποτεθεί παλαιότερα στην περιοχή (αστρικός άνεµος) και τώρα ιονίσθηκε από την υπεριώδη ακτινοβολία της έκρηξης.
Ο Υπερκαινοφανής 1987A υπήρξε η πρώτη ευκαιρία για τους σύγχρονους αστρονόμους να μελετήσουν τη φάση της αυξήσεως της λαμπρότητας ενός υπερκαινοφανούς με μεγάλη λεπτομέρεια, και οι παρατηρήσεις του έχουν διαφωτίσει πολλά ζητήματα σχετικά με τις εκρήξεις από αστρική βαρυτική κατάρρευση.

Μπορείτε να διαβάσετε την περιγραφή μας για τον σχηματισμό των υπερκαινοφανών αστέρων σε παλαιότερο άρθρο εδώ:

Image Credit: NASA, ESA, R. Kirshner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics and Gordon and Betty Moore Foundation), and M. Mutchler and R. Avila (STScI)
Κάτω δεξιά εικόνα:
Πηγές: el.wikipedia.org, www.astro.auth.gr/n/

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #Supernova1987A #SN1987A #LargeMagellanicCloud

Ο Yπερκαινοφανής Aστέρας 1987Α (Supernova 1987A) 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *