Σίκινος, με τους 3 οικισμούς (την Αλοπρόνοια, το Χωριό κ…


Είδη Γαλαξιών

Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Αποτελούνται από 10 εκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο αστέρες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα γαλαξιακό βαρυτικό κέντρο. Εκτός από αστέρες, οι περισσότεροι γαλαξίες περιέχουν και ένα μεγάλο πλήθος αστρικών συστημάτων και αστρικών σμηνών όπως και διάφορους τύπους νεφελωμάτων. Έχουν διάμετρο από μερικές χιλιάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός, απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός και ταξινομούνται σε 3 κύρια έιδη:
α) Οι σπειροειδείς γαλαξίες (στους οποίους ανήκει και ο Γαλαξίας μας) ορίζονται οι περισσότεροι των γαλαξιών, από τη σπειροειδή όψη που παρουσιάζουν. Το κέντρο τους (πυρήνας) μπορεί να μοιάζει με ελλειπτικό σχήμα ή και με επιμήκη ράβδο. Το πλήθος αυτών των γαλαξιών αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των γνωστών γαλαξιών.
β) Οι ελλειπτικοί γαλαξίες είναι οι γαλαξίες που μοιάζουν ως δίσκοι σφαιρωτοί ή ελλειπτικοί των οποίων όμως η λαμπρότητά τους μειώνεται -ομαλά- από το κέντρο προς τη περιφέρεια και αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των γαλαξιών.
γ) Οι ακανόνιστοι ή ανώμαλοι γαλαξίες παρουσιάζουν σχήμα ακανόνιστο ή δεν ανήκουν στις παραπάνω μορφολογίες. Είναι ως επί το πλείστον μικρότεροι σε σύγκριση με τους σπειροειδείς και τους ελλειπτικούς. Στους περισσότερους ανώμαλους γαλαξίες παρατηρείται σχηματισμός αστέρων που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε αέριο.
Τέλος, υπάρχουν και ιδιόμορφοι γαλαξίες οι οποίοι αποτελούν γαλαξιακούς σχηματισμούς που έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες εξαιτίας της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με άλλους γαλαξίες. Αυτοί οι γαλαξίες θεωρείται ότι σχηματίζονται όταν ένας μικρότερος γαλαξίας περάσει μέσα από τον πυρήνα ενός σπειροειδή γαλαξία.

Πηγή: el.wikipedia

#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Astronomy #Astrophysics #TypesOfGalaxies #Spiral #Elliptical #Irregular

Σίκινος, με τους 3 οικισμούς (την Αλοπρόνοια, το Χωριό κ... 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *