Σκοτεινή Ύλη και Σκοτεινή Ενέργεια


Σκοτεινή Ύλη και Σκοτεινή Ενέργεια

Η σκοτεινή ύλη στην αστρονομία και στην κοσμολογία, είναι ένας υποθετικός τύπος ύλης που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος. Συνίσταται από υποθετικά σωματίδια ύλης -άγνωστης, μέχρι στιγμής, σύστασης- τα οποία δεν εκπέμπουν ούτε απορροφούν φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα η σκοτεινή ύλη να μη μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας από τα γνωστά αστρονομικά όργανα παρατήρησης. Αντίθετα, η ύπαρξη και οι ιδιότητές της βασίζονται στις βαρυτικές επιδράσεις πάνω στην ορατή ύλη, στην ακτινοβολία και τη δομή του σύμπαντος. Η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης είναι η κύρια εξήγηση γιατί οι γαλαξίες περιστρέφονται τόσο γρήγορα χωρίς να καταρρεύσουν αλλά και γιατί η ορατή ύλη κατανέμεται καθ’αυτόν τον τρόπο σε ολόκληρο το σύμπαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα σύνολο πειραμάτων σύμφωνα με το οποίο οι ερευνητές προσπαθούν να ανιχνεύσουν και να μελετήσουν σωματίδια που έχουν προταθεί ως υποψήφια για την σύσταση της σκοτεινής ύλης.

Η σκοτεινή ενέργεια, από την οποία και αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος, είναι ένα υποθετικό είδος ενέργειας που εκτείνεται παντού στο σύμπαν και τείνει να επιταχύνει τη διαστολή του. Με άλλα λόγια, είναι μια αόρατη αρνητική δύναμη, δηλαδή μια δύναμη με αντιβαρυτικές ιδιότητες, η οποία εξαναγκάζει την διαστολή του σύμπαντος να επιταχύνεται. Σύμφωνα με την ερευνητική αποστολή Planck και πάνω στη βάση του Καθιερωμένου Προτύπου, η συνολική υλοενέργεια (ύλη-ενέργεια) του σύμπαντος περιέχει 4,9% συνηθισμένη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια.

Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει την σκοτεινή ύλη σε ένα προσομοιωμένο σύμπαν.

Πηγές:
el.wikipedia.org
www.eef.edu.gr
apod.nasa.gov

Εικόνα: Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH
________________________________________________
#CosmicFacts #Universe #Space #Cosmos #Cosmology #Astronomy #Astrophysics #BigBang #Cluster #SuperCluster #DarkMatter #DarkEnergy #CosmicWeb

Σκοτεινή Ύλη και Σκοτεινή Ενέργεια 1

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *