5 φακτάκια για την βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης…


💥 5 φακτάκια για την βασίλισσα Ισαβέλλα 👑 της Καστίλης

📍 Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα της Ισαβέλλας ήταν η χρηματοδότηση των ταξιδιών του #Χριστοφόρου_Κολόμβου με προορισμό τις Ινδίες… με την διαφορά ότι έτσι ανακαλύφθηκε η Αμερική ⛵️. Το γεγονός αυτό εκτόξευσε την φήμη της στον τότε γνωστό κόσμο.

🔥 το χτεσινό βιντεάκι για τον Κολόμβο θα το βρείτε εδώ: https://youtu.be/ql6vB7Zjb18

📍 Ο σύζυγος της, #Φερδινάνδος ο ΙΙ της Αραγονίας ήταν και ξάδερφος της. Ο γάμος είχε κανονιστεί στην κατασταλαγμένη ηλικία των 6. Παντρεύτηκαν το 1469 κρυφά, μιας και θα έπρεπε να πάρουν την άδεια του Πάπα για να γίνει νόμιμο το μυστήριο. Έτσι ενώθηκε η Δυτική με την Ανατολική Ισπανία σε μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη.

📍 Στα χρόνια της ιδρύθηκε η Ισπανική #Ιερά_Εξέταση. Βαθιά καθολική η Ισαβέλλα, πίστευε στην θρησκευτική ομοιομορφία. Μουσουλμάνοι και Εβραίοι είχαν 2 “επιλογές”: είτε να γίνουν χριστιανοί είτε να φύγουν από την χώρα. Επιλογές που έφεραν βία και εντάσεις ⚔️. Λέγεται ότι πάνω από 40000 Εβραίοι, ο μισός πληθυσμός τους περίπου, εγκατέλειψε την χώρα.

📍 Ήταν η πρώτη γυναίκα 🥇 που εμφανίστηκε σε #νόμισμα της Αμερικής 400 χρόνια μετά την ανακάλυψη της. Ακολουθήσαν ανάλογες διακρίσεις και στον χώρο των γραμματοσήμων!

📍 Με τον Φερδινάνδο έκανε #5_παιδιά, την Ισαβέλλα, τον Ιωάννη, την Ιωάννα, την Αικατερίνη και την Μαρία
💭 πολύ έμπνευση στα ονόματα. Ισαβέλλα και Ιωάννης πέθαναν χωρίς να δουν απογόνους. Η Ιωάννα ήταν τρελή και παντρεύτηκε τον Φίλιππο τον όμορφο. Ενδιαφέρον έχει η ιστορία της Αικατερίνης που στον 2ο γάμο της παντρεύτηκε τον #Ερρίκο_Η’ της Αγγλίας 💭 αυτός παντρεύτηκε μόλις 6 φορές. Έτσι η βασίλισσα Ισαβέλλα έγινε γιαγιά της #Μαίρης_Α’ της Αγγλίας.

5 φακτάκια για την βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

5 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Πολλοί από τους Εβραίους που έφυγαν από την Ισπανία εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

  2. Ι Ιωάννα η τρελή ήταν παράφορα ερωτευμένη με τον σύζυγό Φίλιππο τον ωραίο. Τον ζήλευε γιατί την απατούσε.. Την προδωσαν ο πατέρας και ο γιος της και την φυλακισαν σε πύργο όπου έζησε 40 χρόνια νομίζω. Οι λόγοι.. Συμφέροντα και εξουσια
    Το ιστορικό μυθιστόρημα ένας μεγάλος έρωτας αναφέρεται στη ζωή της
    Ήταν εύθραυστη παθιασμένη
    Αλλά σίγουρα όχι ψυχωσικη

  3. Πολύ ενδιαφέρουσα και η ιστορία της Ιωάννας, της κόρης της Ισαβέλλας, η οποία αναφέρεται πολύ ωραία στο βιβλίο και θεατρική παράσταση “Γρανάδα” του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση αν δεν κάνω λάθος είναι αναρτημένη στο ίντερνετ από το Θέατρο Νέου Κόσμου, ωραία συντροφιά για αυτές τις μέρες!