Η φύση της πρόοδου – What the Fact?! #51




Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
William Nordhaus – Macroeconomics
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook κάνοντας τον λογαριασμό σας στην Audible ΕΔΩ:

Πόσο καλύτερα ζεις απ’ τους προγόνους σου; Σήμερα θα εξετάσουμε την ανθρώπινη πρόοδο σαν φυσικό φαινόμενο.

Ευχαριστούμε πολύ τη Volton που μας βοηθάει να φέρνουμε την επιστήμη κοντά σας. Μπες στο για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τη σχέση σου με την ενέργεια μια για πάντα!

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι Mikeius Official


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

33 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
    William Nordhaus – Macroeconomics
    Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.

  2. O ti exei akmh , exei kai parakmh. Megas pansumpantarxhs einai o thanatos kai aytos egennhse ola ta ypoloipa. H gnwsh tou thanatou mas einai pronomiako kai sunama tragiko themeliako stoixeio ths anthrwpinhs fyshs. An aparnithoume , opws kai kanoume, thn tragikothta mas , ginomaste afysikoi kai gi ayto milame pleon gia paramh kai krish tous sygxronou dytikou kosmou.

  3. Σήμερα 2022 , για 1 ώρα φως το βράδυ , πρέπει να δουλέψουμε μισή ώρα !!! με την αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια !!! γυρίζουμε πίσω στον χρόνο

  4. Οταν για να αγοράσεις σουβλάκι χιάζεσαι περισσότερη ωρα εργασίας απο παλαιότερα συμπεριλαβομένου και την μείωση του κοστους παραγωγής, ειναι πρόοδος ?

  5. Απορια: στην λαμπα του σημερα εχει υπολογιστει το κοστος πχ του πορτατιφ που θα μπει η λαμπα και το ποσό ρευματος που θα καταναλωσεις; γιατι στην περιπτωση του λυχναριου και του κεριου ειναι αυτονομα, δεν ηθελες κατι αλλο για να τα χρησιμοποιησεις.

  6. Ζω καλά σημαίνει, αυτοκίνητο, κεραμύδια, λάπτοπ, ή μήπως να γεμίζεις χαρά, την οποία μετουσιώνεις σε αγάπη κι ευτυχία; Η πρόοδος και η καλυτέρευση της ζωής βρίσκεται στο πόσο γρήγορα ταξιδεύεις, μαγειρεύεις, άρα στο ποσό της ελεύθερης ώρας, ή μήπως στο πόσο βελτιώνεις της πνευματικές σου ικανότητες, ώστε να μπορείς να αντιληφθείς τον κόσμο, το ωραίο, αυτό που αξίζει και να εκτιμήσεις αυτούς που βρίσκονται γύρω σου;

  7. Αυτό το βίντεο είναι ο λόγος που είχα πολλά να γράψω στις πανελλήνιες Ευχαριστωω mike!!!!!!

  8. Αδερφέ αυτό που λες ότι η πραγματική αξία ενός αντικειμένου είναι ο χρόνος που ξοδεύεις για να το αποκτήσεις δεν ισχύει! Δηλαδή περνώ παράδειγμα τον Κριστιάνο Ροναλντο αυτός με τα λεφτά που έχει για να αγοράσει πχ ένα iphone 12 που κοστίζει 1000 ευρο έχει δουλέψει 1 δευτερόλεπτο! Ενώ εγώ για να το αποκτήσω πρέπει να δουλέψω 1 μήνα! Άρα ποια είναι η αξία του iphone με βάση τους 2 χρόνους;

  9. Ας καταθέσω κι εγώ το αγαπημένο μου πνεύμα αντιλογιας.Φίλε μικιους με αφορμή την φράση σου "έκανε την σωστή ερώτηση" Ο φίλος μας Ο γιαπι που μηχανευτικε το τεχνητό φως και τον χρόνο παραγωγής του από εποχή σε εποχη για να καταλήξει στο εξωφρενικό ποσοστό της προόδου τα τελευταία 150 χρόνια ανεπαίσθητα,βολικά και γρήγορα.Με αφορμή λοιπόν αυτή την ερώτηση Θέλω κι εγώ με την σειρά μου να θέσω τις ακόλουθες ουτε σωστές ούτε λανθασμένες ερωτήσεις που αναζητούν ούτε σωστές ούτε λάνθασμενες απαντήσεις παρά μόνο προβληματισμούς που επιδιώκουν λύσεις.(ψιλομαπα η ρίμα μου αλλά οκ).Γιατί η ποσότητα των προσφερόμενων δραστηριοτήτων στη εποχή μας καθιστά αύξηση της προόδου σε σχέση με μια άλλη εποχή.Ποιος μπορεί να μου εφαρμόσει τον 2 κανόνα της θερμοδυναμικής στο τεχνητό φως.Ποσό ευτυχισμένος θα ένιωθε ένας άνθρωπος τού 1850 αν Τον μεταφέραμε στο 2020?Τι άξια (χρόνος που δαπανήθηκε)έχει για εμάς Τώρα το 2020 το τεχνητό φως?Αν Η άξια είναι κάτω από ένα δευτερόλεπτο τοτε γιατί δεν κάνουμε το εξής (προσπαθώ να θίξω τις λάθος ερμηνείες και τα παραπλανητικά συμπεράσματα ).Έστω ότι τώρα το 2020 έτσι ξαφνικά το τεχνητό φως αφαιρείται από την ανθρωπότητα,(Ο φίλος μας από το 1850 είναι ακόμα εδώ).Ποιος λοιπόν και πως θα καταλάβει την "άξια"του τεχνητόυ φωτός.Τέλος Γιατί κούρασα πιστεύω σε τι ποσοστό πήγε πίσω Η πρόοδος ?Ασυνάρτητες και ακαθοριστες οι ερωτήσεις φίλοι,ξεκάθαρο και διαυγές στο σκεπτικό μου πιστεύω.

  10. Μιχάλη, η εργασιακή θεωρία της αξίας (labor theory of Value) θεωρείται ξεπερασμένη εδώ και 120 χρόνια. Αν εννοείς αυτό που πίστευε ο Αριστοτέλης, ο David Ricardo, ο Adam Smith και ο Μαρξ σφαλείς… αν δεν εννοείς αυτό, τι να πω, πρόσεχε λίγο περισσότερο με τους όρους που χρησιμοποιείς..

  11. Είναι πραγματικά παρα πολλοί αυτοί που δεν δέχονται το κάθε χρόνο και καλυτερα και είναι απορίας άξιο αυτό. Ο χρόνος και η ποιοτητα ζωής καθώς και οι ανέσεις και τα δικαιώματα έχουν αυξηθεί κατά πολυ. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόοδος έχει αυξηθεί και αυξάνεται συνεχώς εκθετικά (ο τρόπος μέτρησης κάπως αυθερετος αλλα δεν θα γινότανε και αλλιώς). Η ανθρωπότητα οδεύει συνεχώς προς το καλυτερο οπότε δεν βρίσκω λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αφου τα φακτς εκεί μας οδηγούν.

  12. 02:48 "Η ανθρώπινη ιστορία ειναι γεμάτη θάνατο, μιζέρια, και εξαθλίωση. Υπάρχουν πολλά κανάλια…" Μόνο εγώ σκέφτηκα για κάποιο λόγο το μπραφ;;

  13. Σχολιάζω μονο και μόνο γιατί δεν αντεχω να βλεπω οτι το βίντεο εχει 999 σχόλια

  14. Ωραία ανάλυση. 2 (λαθακια) (?) που βρήκα.
    Στο Βαβυλωνιακο λυχνάρι υπολόγισες και την παραγωγή του σκευους στις εργατοώρες ενω στον σύγχρονο λαμπτήρα όχι. Δεδομένου ότι η λαμπα σήμερα μπορεί να στοιχιζει ας πουμε 8 ευρω… Καταλαβαίνεις.
    Επίσης, ο ελεύθερος χρόνος ειναι λιγο αυθαίρετο μέτρο προοδου καθότι δεν λογαριάζει για ανθρώπους που απολαμβάνουν την εργασία τους.

  15. Στις ώρες που χρειάζεται να παραχθεί μία ώρα φως το βράδυ όπως μετρήθηκε ο χρόνος σκαλίσματος του λιναριού έτσι θα έπρεπε να μετρηθεί ο χρονος κατασκευής του εργοστασίου, ο χρόνος εγκατάστασης των υποδομών, ίσως και ο χρόνος των σπουδων των ατόμων όπου επιμελήθηκαν όλο αυτό το έργο (μηχανικοί, αρχιτέκτονες κλπ)
    Γιατι για να βγει εις πέρας κάτι τέτοιο χρειάζεται ανθρώπους με γνώσεις όπου μόνο με ώρες κ ώρες διαβάσματος και δουλειάς μπορείς να αποκτήσεις

  16. Εάν όμως η μία ώρα τεχνητο φως το βράδυ η οποία παράγεται σε μισό δευτερόλεπτο χρεώνεται στον καταναλωτή τόσο έτσι ώστε να μην μπορεί να έχει φως το βράδυ δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόοδος ( υποθετικό σενάριο ).

  17. Αν πιστεύεις πραγματικά πως ζούμε 50,000,000 φορές καλύτερα από το 1000 πχ τότε μάλλον είσαι υπό επήρεια ουσιών

  18. Για να μιλήσω στη γλώσσα σου λες μαλακ@ες. Δηλαδή για να φωτιστεί μια καλύβα με λυχνάρι για 30 μέρες επί 5 ώρες την ημέρα δηλαδή 150 ώρες Χ 50 ώρες μας κάνουν 7,500 ώρες εργασίας δηλαδή θα δούλευε κάποιος 750 μέρες για να φωτίσει ένα μήνα το καλύβι του; Η κοτσάνα του αιώνα.