Στον Κόσμο του Σύμπαντος (Επ.24) Άγνωστη Ισλαμική Αστρονομία (Unknown Islamic Astronomy)
Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα έχει επιτύχει μοναδικές ανακαλύψεις μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της παρατήρησης του διαστήματος, που μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα το σύμπαν και να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις παλαιότερες πεποιθήσεις για αυτό.

Μέσα από μοναδικό φωτογραφικό υλικό, πρωτοποριακές ψηφιακές αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις με τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά, η σειρά παρουσιάζει λεπτομερώς τις πιο σύγχρονες προσπάθειες της ανθρωπότητας να ανακαλύψει τα μυστήρια του σύμπαντος.

Επεισόδιο 24
Άγνωστη Ισλαμική Αστρονομία: Οι Ρίζες της Σύγχρονης Επιστήμης
Unknown Islamic Astronomy: The Roots of Modern Science

Μια από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις της αστρονομίας είναι η ηλιοκεντρική θεωρία, η οποία δηλώνει ότι ο ήλιος βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι αυτή η υπόθεση του Νικολάου Κοπέρνικου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ισλαμική αστρονομία. Στην πραγματικότητα, πολλά ονόματα των αστεριών είναι αραβικά.

Η επιστήμη της αστρονομίας είχε αναπτυχθεί στην Αρχαία Ελλάδα, μουσουλμάνοι επιστήμονες υπολόγιζαν με ακρίβεια τις θέσεις του Ήλιου και των άστρων για να καθορίσουν την κατεύθυνση της ιερής πόλης της Μέκκας. Με την υψηλή τους εξειδίκευση, κατάφεραν να παρατηρήσουν τον γαλαξία για πρώτη φορά στον κόσμο και τελικά καθιέρωσαν τη δική τους αστρονομία, η οποία κυριάρχησε από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα.

Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζεται η συνεισφορά της εξελιγμένης, αλλά ελάχιστα γνωστής ισλαμικής αστρονομίας, καθώς και η πορεία της στην Ευρώπη.

Cosmic Front
Παραγωγή: NHK
Ιαπωνία 2011-2018
______
Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς από την λίστα:

______
#documentary #universe #space

Βίντεο και σχόλια από το κανάλι DocFlix – Στον Κόσμο του Σύμπαντος


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published.