Οι περισσότεροι όταν ακούμε για #καταρρακτές στην Ελλάδα μας έρχεται στο μυαλό …


🏞️ Οι περισσότεροι όταν ακούμε για #καταρρακτές στην Ελλάδα μας έρχεται στο μυαλό πρώτος πρώτος αυτός της Έδεσσας. Για να αποφύγουμε λοιπόν κλισέ απαντήσεις, υπάρχει ένας όχι και τόσο γνωστός καταρράκτης στα σύνορα των νομών Δράμας και Ξάνθης ο οποίος διαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

🏞️ Δεν είναι ο ψηλότερος σίγουρα και ίσως το μεγαλύτερος να είναι παραπλανητικός όρος ΆΛΛΑ πιθανότατα να είναι ο πιο έντονος και ο πιο φουριόζος. Αναφέρομαι στον καταρράκτη του #Λειβάδιτη (για τους Ξανθιώτες, Τραχωνίου για τους Δραμινούς) όπου το νερό πέφτει από ύψος 60 μέτρων κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο.

🏞️ Η #πρόσβαση αν και εύκολη, απαιτεί περπατηματάκι τουλάχιστον 1:30 ώρας αλλά αξίζει τον κόπο. Το μονοπάτι είναι ξεκάθαρο και σας οδηγεί στην βάση του καταρράκτη. Περνάει μέσα από πυκνό δάσος πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές και τίποτα δεν σας προϊδεάζει γι αυτό που θα ακολουθήσει.

🏞️ Τον χειμώνα ο καταρράκτης συχνά #παγώνει (φώτο στα σχόλια) με αποτέλεσμα όταν έρθουν οι πρώτες ζεστές μέρες της Άνοιξης οι παγωμένοι κρύσταλλοι πέφτουν στα βράχια προκαλώντας σαματά. Ωραίο στο μάτι, δυσάρεστο στ’ αφτί κι επικίνδυνο για το κεφάλι. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν ειδικοί χώροι για τους επισκέπτες από όπου μπορούν χαζέψουν το θέαμα με ασφάλεια.

🏞️ Εδώ λέγεται ότι ζούσαν οι Ναϊάδες (νύμφες) των αρχαίων μύθων, οι νεράιδες (ή καλοκυράδες) της τοπικής παράδοσης. Κυκλοφορούσαν επίσης και #Σάτυροι που επιδίδονταν σε χόρους με dancefloor τα βράχια υπό τους ήχους του ορφέα και του Απόλλωνα. Το σχήμα διέθετε φωνή και κιθάρα.

🏞️ Δεν έχει αντίτιμο η πρόσβαση στον καταρράκτη και υπάρχουν κοιτώνες στα γύρω χωριά αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε.

Οι περισσότεροι όταν ακούμε για #καταρρακτές στην Ελλάδα μας έρχεται στο μυαλό ... 1

Δες περισσότερα στο geografikoi.gr


Ακολούθησε στα social: ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

28 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Δεν είναι βέβαια ο πιο μεγάλος σε ύψος στην Ελλάδα όπως διαφημίζεται. Δεν είναι καν στην πρώτη δεκάδα απλά ο κόσμος αρέσκεται σε παρόμοια παραμύθια..

  2. Υπάτη Φθιώτιδας!!! Φαράγγι Ροδοκάλλο 38 καταρράχτες ο μεγαλύτερος 50+μέτρα….. όνειρο!!!

  3. Γιατί να έχει αντίτιμο η πρόσβαση στον καταρράκτη??
    Αυτονόητα πράματα δεν χρειάζονται αναφορά..γιατί μπορεί να μη ειναι αυτονοητα αργότερα..

  4. Υπέροχος καταρράκτης, μια ένσταση στους χρόνους μόνο..
    Για νορμαλ φυσική κατάσταση θα έλεγα 45λ στο πηγαινε (κατηφόρα) και γυρω στην 1ω στο γυρνα (ανηφόρα). Αυτά από το χωριό.. Υπάρχει δυνατότητα προσεγγισης του και από το Δασικό Χωριό, με μεγαλυτερη όμως διάρκεια..
    Αξίζει να αναφερθουμε σε 2 ακόμα υπέροχους καταρράκτες στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρώτος στο βουνό Μπέλες και ο δευτερος στο χωριό Βαρβαρα στη Χαλκιδική.

  5. Με πήγε η μαμά μου εδώ όταν ήμουν 8. Ήταν απόφαση της στιγμής. Ήταν με τις φίλες της και τα παιδιά τους. Καταγονται όλες από εκεί και μεγάλωσαν σε αυτά τα βουνά. Τοτε δεν υπήρχε αυτό το μονοπάτι και κάναμε 5 ώρες περίπου από το χωριό. Περπάτημα με πεδιλακι σε κατηφόρα όπου έτρεχες με ανοιχτά χέρια μέχρι να βρεις δέντρο να σε σταματήσει. Είχαμε κάτι αβγοφετες μαζι που από το περπάτημα είχαν γίνει ψιλονιανια, τις φάγαμε εκεί. Οι πιο νόστιμες ever.
    Δεν υπήρχε τότε η εξέδρα και ήμασταν ακριβώς από κάτω του, εκεί που σκάει το νερό. Ετσι όπως κοιτούσα ψηλά, ημουν μικρή, μου φαινόταν ότι το νερό πέφτει απο τον ουρανό.
    Όταν φτάσαμε γλιστρισα και έπεσα σε ένα μικρό λακουβακι με νερό. Με μάλωσε και μετά ξαναεπεσα. Μου έβαλε την ζακέτα της ως φουστα και γύρισα πίσω χωρίς βρακί😂😂😂 γκρινιαζοντας σε όλη την επιστροφή. Στο σπίτι Από την πείνα έφαγα πρώτη φορά μελιτζάνες που ως τότε τις σιχαινομουν.
    ΥΣ Αν δείτε κάτι γουξ σε δεντρο είναι το βρακί, που βρίσκεται ακομη κάπου εκεί γιατί το πεταξε από την σύγχυση🤭

  6. Είναι υπέροχο όοολο το τοπίο…!!!! Φανταστική εμπειρία ζωής! 🤩 Πραγματικά! ✨

  7. Yπαρχει και ο καταρακτης του <<μαστορα>> 215 μετρα βρισκεται στην εισοδο στο φαραγγι του χα στην ανατολικη κρητη το νερο πεφτοντας καπου στα μισα γινετε ατμος το περισοτερο….https://www.cretanbeaches.com/el/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%B1

  8. Ο καταρράκτης Λειβαδίτης βρίσκεται στο όριο των Νομών Ξάνθης και Δράμας. Το χωριό Λειβαδίτης και το Δασικό χωριό βρίσκονται στον Νομό Ξάνθης. Γιατί η Ξάνθη δεν αναφέρεται καθόλου στην ανάρτησή σας;

  9. Ορεινή Ξάνθη, οροσειρά της Ροδόπης. Αποκλεισμένη ανόητα και υποτακτικά καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για κάθε επισκέπτη, από και προς, όπως και για τους ίδιους της τους κατοίκους, από το 8ο χλμ μόλις έξω από τη πόλη. Χρειαζόσουνα διαδικασίες πιο πολύπλοκες και από τη visa για το Turkmenistan. Αλλά μόλις περνούσες… Να μοσχοβολούν οι πλαγιές και οι ρεματιές από ρίγανη και θυμάρι. Ζαρκάδια, ελάφια, λύκοι, σκίουροι, ζουλάπια κάθε λογής. Κρανιές, φουντουκιές, καρυδιές, βατόμουρα, γκορτσιές, αγριοστάφυλα. Τα βράδια του Αυγούστου να ξεπαγιάζεις στο ύπαθρο και να μουσκεύει από τη δροσιά η κουβέρτα. Από τις δύο τα ξημερώματα, τα καλοκαίρια, σαν λιτανεία και σαν άλλοι Δροσουλίτες οι χωρικοί με τα φανάρια να πηγαίνουν για “σπάσιμο” στα καπνοχώραφα. Κάποια στιγμή θα’ φτανες και στον Λειβαδίτη. Τώρα ίσως δεις και άγρια άλογα, κοπάδια από εγκατάλειψη εξημερωμένων. Εσχάτως κάποιοι θέλανε να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες εκεί, ευτυχώς (προς το παρόν τουλάχιστον) απορρίφθηκαν πρόσφατα οι αιτήσεις από τη ΡΑΕ…

  10. Τον έχω κατέβει υπεροχος φανταστικός. Ονειρο.πριν κάποια χρόνια….

  11. 30-45′ η κατάβαση για τον Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων

  12. Έχω περπατήσει το μονοπάτι του, είναι πολύ βατό και συντομότερο από μιάμιση ώρα σίγουρα….