Ο ύπνος αποτελεί μία από τις πιο βασικές και σημαντικές διαδικασίες του ανθρώπιν


Ο ύπνος αποτελεί μία από τις πιο βασικές και σημαντικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αντιμετωπίσει φλεγμονές, τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται και το πνεύμα μας ηρεμεί.

Ο ποιοτικός καλός ύπνος έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει θετικά την ενέργεια, την πνευματική διαύγεια, τη διάθεση, τις καρδιαγγειακές λειτουργίες καθώς και τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας.

Αντίθετα, η αϋπνία έχει αρνητικές επιπτώσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτούν πολύ σοβαρές. Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ άλλες πως μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αστάθεια ή να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας.

Παρότι λοιπόν ο ύπνος είναι απαραίτητος, για την πνευματική και σωματική μας υγεία, το φαινόμενο της αϋπνίας ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό – στην Αμερική το 35% υποφέρει από αϋπνία.

Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης πραγματικότητας, το στρες και το άγχος, όπως και οι διατροφικές συνήθειες, προκαλούν αϋπνία σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, με την έξαρση της πανδημίας, το φαινόμενο της αϋπνίας εντάθηκε περισσότερο και έγιναν αρκετές μελέτες ώστε να διερευνηθούν τα αίτια.

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τον ύπνο μας;
Η καθημερινή διατροφή επηρεάζει όλες τις επιμέρους οργανικές λειτουργίες και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στην ποιότητα του ύπνου μας.

Φυσικά, όλοι θα θέλαμε να φάμε κάτι και απλώς να κοιμηθούμε, όμως πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, πως ο ύπνος είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία κι επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, η έντονη άσκηση, η υπερέκθεση σε οθόνες, το άγχος, το κάπνισμα κλπ.

Τροφές που προκαλούν αϋπνία
Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία μας, παροδική ή μόνιμη.

Ο καφές, είναι πολύ ευεργετικός στην καθημερινότητα, όμως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Η καφεΐνη βρίσκεται σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και σε φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουμε.

Το αλκοόλ συχνά δίνει την εντύπωση πως μας χαλαρώνει, ειδικά μετά από μία δύσκολη και γεμάτη ημέρα, όμως στην πραγματικότητα μελέτες έχουν δείξει πως επηρεάζει το βαθύ ύπνο (REM) και δε μας αφήνει να ξεκουραστούμε καλά. Προσπαθήστε να μην πείτε αλκοόλ τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Τροφές που έχουν πολλά λιπαρά. Σύμφωνα με μελέτες οι τροφές, όπως τα λιπαρά τυριά ή τα επεξεργασμένα junk τρόφιμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αϋπνίας αν καταναλωθούν αργά μέσα στην ημέρα ή/και σε μεγάλες ποσότητες. ..Nutripath..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *