ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ..


ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ..

Υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα 11 από τα οποία δημιουργούνται από τον οργανισμό μας. Τα υπόλοιπα εννέα που οι διατροφολόγοι ονομάζουν «απαραίτητα αμινοξέα», προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αμινοξέων είναι:

Κινόα: Ένα από τα πλέον θρεπτικά δημητριακά. Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, εμπεριέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός – και μάλιστα σε υψηλότερες ποσότητες από άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Αβγά: Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα αβγά και ο σολομός αποτελούν από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αμινοξέων. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε Ωμέγα 3 – σημαντικά λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα έχει υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τη βιταμίνη Β, απαραίτητη για την πέψη, το υγιές δέρμα και τα νεύρα. Συμβάλλει επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία επηρεάζει τη διάθεση.

Τυρί κότατζ: Μία μερίδα 100 γραμμαρίων του δημοφιλούς τυροπήγματος παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας αναγκαίας πρόσληψης πρωτεΐνης και περιέχει σημαντικές ποσότητες αρκετών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης.

Μανιτάρια: Περιέχουν συνολικά 17 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ψάρια: Τα περισσότερα είδη ψαριών περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Όσπρια: Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας με πολλές επιλογές για κάθε είδους διατροφή. Πρωταγωνιστές θεωρούνται τα φασόλια. Οι ειδικοί, πάντως, συστήνουν να τα συνδυάζετε με δημητριακά (π.χ. φασόλια με ρύζι, φακές με σιτάρι, ρεβίθια με κινόα) ή ταχίνι….Generali G..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *