Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη ορθοπεδική κατάσταση, αλλά μπορεί να προληφθεί με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Είναι μια προοδευτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τους καρπούς. Είναι, θα λέγαμε, μια εξαιρετικά συχνή πάθηση.

Ενώ πιο συχνά σχετίζεται με την πληκτρολόγηση σε υπολογιστή, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε εκτελεί επαναλαμβανόμενες εργασίες με τα χέρια του, όπως ταμίες και εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση να συμβεί μετά από τραυματισμό στον καρπό ή στο χέρι.

Ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σχετίζονται επίσης με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν από την πάθηση σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες επειδή οι καρπιαίοι σωλήνας τους είναι μικρότεροι.

Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα(ΣΚΣ), το μέσο νεύρο, που εκτείνεται σε όλο το μήκος του βραχίονα και καταλήγει στον καρπό, συμπιέζεται λόγω οποιουδήποτε από τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω. Αυτό το μέσο νεύρο περνά μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα (μια οστεοϊνώδη οδό) και συνδέσμων στη βάση του χεριού, που είναι ο λόγος για το όνομα της πάθησης. Επειδή το νεύρο ελέγχει τις κινήσεις των δακτύλων, το πρώτο σημάδι του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να αισθανθούν πόνο και αίσθημα καψίματος που εκτείνεται μέχρι τον αγκώνα τους ύστερα ακόμα κι από ένα αδύναμο κράτημα.

Το ΣΚΣ μπορεί να προληφθεί και τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε δουλειά ή να εγκαταλείψετε τα χόμπι σας προκειμένου να το αποφύγετε. Μπορείτε, όμως, να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την κατάσταση πριν ξεκινήσει ο πόνος. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για να σταματήσετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στην αρχή του:

Προσπαθήστε να κρατάτε τον καρπό σας σε μια ουδέτερη θέση. Αποφύγετε να λυγίζετε τους καρπούς σας απότομα προς τα πάνω ή προς τα κάτω όποτε είναι δυνατόν, ακόμη και όταν είστε στη δουλειά ή απλά στην καθημερινότητά σας. Τέτοιες ακραίες θέσεις καταπονούν το νεύρο. Ελαττώστε την πίεση κρατώντας τον καρπό σας σε ευθεία, ουδέτερη θέση.

Πληκτρολογήστε ήρεμα. Πιθανότατα δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά μπορεί να χτυπάτε πολύ δυνατά το πληκτρολόγιό σας την ώρα που δουλεύετε. Χαλαρώστε το χέρι και τον καρπό σας καθώς πληκτρολογείτε.
Κάντε ένα διάλειμμα για να τεντωθείτε. Ένα μικρό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας, 10 έως 15 λεπτά δίνει στο χέρι και τον καρπό σας την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Αξιοποιήστε όμως καλά τον χρόνο του διαλείμματος τεντώνοντας τον καρπό σας! Μια καλή άσκηση που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να κάνετε μια γροθιά και, στη συνέχεια, να αφήσετε τα δάχτυλά σας και να τα τεντώσετε, όσο το δυνατόν περισσότερο. Επαναλάβετε 5 έως 10 φορές.
Εναλλαγή χεριών. Εάν εκτελείτε πάντα μια εργασία με το ένα χέρι, δοκιμάστε να αλλάξετε χέρι. Κάτι τέτοιο, δίνει σε κάθε χέρι και καρπό ένα διάλειμμα από μια συνεχή και αγχωτική κίνηση. Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά φροντίστε να αλλάζετε όπου μπορείτε.

Αλλάξτε τη ρύθμιση του γραφείου σας. Το πώς είναι τακτοποιημένα το γραφείο και η καρέκλα σας μπορεί να προκαλεί επιπλέον πίεση στους καρπούς σας. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε το γραφείο, η καρέκλα και το πληκτρολόγιό σας να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε οι πήχεις σας να ευθυγραμμίζονται με την επιφάνεια εργασίας σας. Η ιδέα είναι να αποφύγετε να λυγίζετε τους καρπούς σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθήστε, επίσης, να κρατάτε τους αγκώνες σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πλευρά σας μπορείτε όταν εργάζεστε στο γραφείο.

Να είστε ζεστοί. Το κρύο σκληραίνει τις αρθρώσεις και τους μύες. Ιδανικά, φορέστε ένα ζευγάρι γάντια (χωρίς δάχτυλα) για να κρατήσετε τα χέρια σας ζεστά και απαλά….Φώτης Τσούκας..

Πηγή


Σου αρέσει; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

0 Σχόλια

Your email address will not be published. Required fields are marked *